Kanadska rudarska kompanija pokreće arbitražu u slučaju zatvorenog rudnika bakra u Panami

Kanadska rudarska kompanija pokreće arbitražu u slučaju zatvorenog rudnika bakra u Panami

Kanadska kompanija First Kuantum Minerals Ltd. saopštila je u petak da je zatražila arbitražni postupak za borbu protiv odluke Paname da obustavi veliku koncesiju otvorenog rudnika bakra u Panami ili dobije odštetu.

First Kuantum je rekao da je tražena jedna arbitraža u skladu sa Kanadsko-panamskim sporazumom o slobodnoj trgovini. Takođe je započeo postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom, koji će se sastati u Majamiju na Floridi, navodi se u saopštenju kompanije.

U istorijskoj presudi od utorka, Vrhovni sud Paname proglasio je da je zakon kojim se rudniku daje 20-godišnja koncesija neustavan. Tu odluku proslavile su hiljade panamskih aktivista koji su tvrdili da bi projekat oštetio pošumljeno priobalno područje i ugrozio snabdevanje vodom.

First Kuantum je saopštio da je u sredu zatražio arbitražu od međunarodnog veća i da je pokrenuo postupak po sporazumu o slobodnoj trgovini i pre sudske presude. Nije rečeno koji pravni lek ili odštetu traži, ali je rečeno da je otvoreno za razgovore.

Filijala First Kuantum, Cobre Panama, „ponavlja da su transparentnost i poštovanje zakona oduvek bili fundamentalni za razvoj njenih operacija i da ostaje otvorena za konstruktivan dijalog kako bi se postigao konsenzus“, saopštila je kompanija.

Rudnik, koji bi bio zatvoren sudskom presudom, bio je važan ekonomski motor za zemlju otkako je rudnik započeo proizvodnju velikih razmera 2019. godine.

Ali ovogodišnji potezi da se kompaniji dodeli 20-godišnja koncesija izazvali su masovne proteste koji su paralizovali centralnoameričku naciju više od mesec dana, mobilišući široki deo društva, uključujući starosedelačke zajednice, koji su rekli da rudnik uništava ključne ekosisteme.

Kompanija je saopštila da rudnik stvara 40.000 radnih mesta, uključujući 7.000 direktnih poslova, i da doprinosi ekvivalentu od 5% BDP-a Paname.

Firma je rekla da će biti potrebno vreme da se rudnik pravilno zatvori.

„Odluka Suda ne uzima u obzir planirani i upravljani scenario zatvaranja, u kojem se moraju primeniti ključne mere zaštite životne sredine kako bi se održala ekološka bezbednost lokacije tokom ovog procesa“, uključujući tretman vode i skladištenje jalovine iz rudnika.

Panama je pre dve nedelje primila početnu uplatu od 567 miliona dolara od First Kuantuma po novom ugovoru koji je finalizovan u oktobru. Zbog pravnog spora, iznos je otišao direktno na ograničeni račun.

Ugovor je takođe predviđao da će Panama dobijati najmanje 375 miliona dolara godišnje od rudarske kompanije, iznos koji su kritičari smatrali oskudnim.

Cobre Panama je u sredu objavila oštru izjavu u kojoj se navodi da će odluka Vrhovnog suda verovatno imati negativan ekonomski uticaj i upozorila da bi nedostatak održavanja sistema za odvodnjavanje u rudnicima mogao imati „katastrofalne posledice“.

Ovaj potez takođe „dovodi u opasnost“ sve druge poslovne ugovore Paname, saopštila je kompanija.