Kanada uvodi 100% carine na kineska električna vozila

Kanada uvodi 100% carine na kineska električna vozila

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je u ponedeljak 100-postotne tarife na uvoz kineskih električnih automobila, što odgovara američkim merama koje žele da odbiju poplavu kineskih automobila koje subvencioniše država u Severnu Ameriku.

Optužujući Kinu – jednog od najvećih svetskih izvoznika električnih vozila (EV) – da „ne igra po istim pravilima kao druge zemlje“ u oblastima kao što su standardi zaštite životne sredine i rada, on je takođe otkrio prirez od 25 odsto na uvoz čelika i aluminijuma proizvodi iz Kine.

Sjedinjene Države i Evropska unija su poslednjih meseci uvele carine na kineska električna vozila od 100 odsto, odnosno 38 odsto.

Kanadska autoindustrija zapošljava preko 125.000 ljudi, a Otava je uložila milijarde dolara u podršku prelasku na električna vozila i jačanje domaćeg lanca snabdevanja električnim baterijama.

Njegova strategija—koja je subvencijama privukla Goodiear Tire, Hondu, Stellantis, Folksvagen i druge — prati strategiju susednih Sjedinjenih Država, čiji je Zakon o smanjenju inflacije obezbedio mnoštvo podsticaja za zelenu industriju.

Otava je takođe blokirala nova kineska ulaganja u svoj kritični sektor rudarstva minerala.

Na konferenciji za novinare u Halifaksu na kanadskoj atlantskoj obali, Trudeau je rekao da kineska hiperprodukcija električnih vozila i pozamašne državne subvencije za njegov automobilski sektor „zahtevaju da preduzmemo akciju“.

„Osim ako ne želimo da dođemo u trku do dna, moramo da ustanemo, i to je ono što radimo“, rekao je on. Vlada je u saopštenju nazvala tarife odgovorom na „ovu izvanrednu pretnju“.

Prirez na električna vozila, pored postojećih uvoznih dažbina od 6,1 odsto, biće uveden od 1. oktobra na kineske električne i određene hibridne putničke automobile, kamione, autobuse i dostavna vozila.

Takođe, Otava će ograničiti podobnost za EV podsticaje na one napravljene u zemljama sa kojima Kanada ima sporazume o slobodnoj trgovini, što bi isključilo Kinu.

Njen prirez na uvoz proizvoda od čelika i aluminijuma iz Kine stupaće na snagu 15. oktobra.