Kanadska vlada primorala železnice na arbitražu: Teretni vozovi uskoro ponovo u pogonu

Kanadska vlada primorala železnice na arbitražu: Teretni vozovi uskoro ponovo u pogonu

Kanadska vlada je u četvrtak intervenisala kako bi rešila ozbiljnu krizu u železničkom sektoru, naredivši dvema glavnim železnicama u zemlji, Canadian National (CN) i CPKC, da uđu u arbitražu sa sindikatom radnika. Ova odluka usledila je nakon što su radnički sindikati započeli blokadu železnica zbog neuspešnih pregovora oko novog ugovora, što je imalo potencijal da izazove značajne ekonomske posledice u Kanadi i širom Severne Amerike.

Blokada, koja je počela u četvrtak u 01:01, zaustavila je sve teretne vozove i usporila kretanje robe između Kanade i SAD-a. Oko 30.000 putnika u Kanadi takođe je pogođeno jer su njihovi prigradski vozovi bili obustavljeni. Teretni vozovi su ključni za isporuku sirovina i gotovih proizvoda, a prekid u železničkom saobraćaju može izazvati ozbiljne probleme u lancima snabdevanja, što je dodatno naglašeno zbog trenutnih izazova u globalnoj ekonomiji.

Ministar rada Stiven Mekinon objavio je odluku o arbitraži na konferenciji za novinare, nekoliko trenutaka nakon što je vest o blokadi objavljena. Mekinon je izjavio da je vlada bila primorana da interveniše zbog velikih ekonomskih rizika i potencijalnih posledica koje bi dugotrajna blokada mogla imati na kanadsku privredu i severnoameričke lance snabdevanja. On je dodao da očekuje da će vozovi ponovo početi sa radom u narednim danima, nakon što blokada bude ukončana.

Canadian National je odmah prekinuo blokadu, dok CPKC još uvek nije precizirao kada će tačno biti okončana. Sindikat radnika, koji predstavlja gotovo 10.000 inženjera, konduktera i dispečera, još uvek nije dao zvaničan odgovor na odluku vlade.

Pregovori između železnica i sindikata zapali su u ćorsokak oko pitanja vezanih za način na koji su radnici zakazani i pravila za prevenciju umora i obezbeđivanje adekvatnog odmora. Železnice su predložile prelazak na sistem plaćanja po satu, dok sindikat insistira na očuvanju postojećih zaštita od umora.

Premijer Džastin Trudo je izjavio da je vlada pokušala da pruži svaku šansu za uspeh pregovorima, ali je na kraju bila prisiljena da interveniše zbog ozbiljnih posledica po privredu. On je naglasio da kolektivno pregovaranje ostaje najbolji put napred, ali je u ovom slučaju ekonomski rizik bio prevelik da bi dozvolio nastavak blokade.

Ova situacija je imala značajan uticaj na brojne industrije koje se oslanjaju na železnicu za isporuku ključnih materijala i gotovih proizvoda. Hemijska preduzeća, distributeri hrane i auto-industrija su među najpogođenijima. Mnoge kompanije su već izložene problemima zbog prekida u isporukama, ali je situacija dodatno komplikovana zbog integracije železnica u ekonomiju i međunarodne lanca snabdevanja.

Kanadska vlada će sada nadgledati arbitražni proces i nadati se brzom rešenju kako bi se ponovo uspostavio normalan železnički saobraćaj, što je ključno za stabilnost kanadske i severnoameričke ekonomije.