Kanada jača smernice za zaštitu kritičnih sektora minerala

Kanada jača smernice za zaštitu kritičnih sektora minerala

OTAVA – Kanada mora da izgradi otporan lanac snabdevanja kritičnim mineralima sa partnerima koji imaju isto mišljenje, saopštila je Otava u petak, pošto je iznela pravila koja imaju za cilj da zaštite kritične sektore minerala u zemlji od stranih državnih kompanija, prenosi Rojters.

„Dok nastavljamo da pozdravljamo direktne strane investicije koje podržavaju ovaj cilj, Kanada će delovati odlučno kada investicije ugroze našu nacionalnu bezbednost i naše kritične lance snabdevanja mineralima“, rekli su ministar industrije Fransoa-Filip Šampanj i ministar prirodnih resursa Džonatan Vilkinson u zajedničkoj izjavi.

Značajne transakcije stranih državnih kompanija u kanadskim sektorima kritičnih minerala biće odobrene samo u izuzetnim slučajevima od petka, rekli su ministri.

Ukoliko strana državna kompanija učestvuje u značajnim transakcijama, to bi moglo predstavljati „razuman osnov da se veruje da bi investicija mogla da šteti kanadskoj nacionalnoj bezbednosti, bez obzira na vrednost transakcije“, navodi se u saopštenju.

Kanada ima velika nalazišta kritičnih minerala poput nikla i kobalta, koji su neophodni za čistiju energiju i druge tehnologije. Predviđa se da će se potražnja za mineralima značajno povećati u narednim decenijama.

Ranije ove godine, Kanada, Sjedinjene Države, Velika Britanija i nekoliko drugih zemalja uspostavile su novo partnerstvo sa ciljem da obezbede snabdevanje kritičnim mineralima kako globalna potražnja za njima raste.