Kanada će dati belgijskom Umicore-u do 1 milijardu dolara za novu fabriku komponenti za baterije

Kanada će dati belgijskom Umicore-u do 1 milijardu dolara za novu fabriku komponenti za baterije

Kanada i provincija Ontario daće do milijardu kanadskih dolara jedinici belgijske kompanije Umicore kako bi joj pomogli da izgradi fabriku koja će proizvoditi komponente za baterije za električna vozila, saopštila je Otava.

Postrojenje, u gradu Lojalist u Ontariju, proizvodiće katodne aktivne materijale i prekursorske katodne aktivne materijale, rekao je savezni ministar za inovacije Fransoa-Filip Šampanj u saopštenju.

Fabrika – prva te vrste u Severnoj Americi – u početku će zapošljavati 600 ljudi i imati kapacitet proizvodnje baterijskih materijala od 35 gigavat sati godišnje.

Kanada, dom velikog rudarskog sektora za minerale kao što su litijum, nikl i kobalt, želi da pridobije firme uključene u sve nivoe lanca snabdevanja električnim vozilima (EV) preko zelene tehnologije vredne više milijardi dolara.

Fabrika Umicore bi trebalo da se gradi u fazama i mogla bi da vredi 2,7 milijardi kanadskih dolara kada bude u potpunosti završena. Kanada će investirati do 551,3 milijarde kanadskih dolara, a Ontario će uložiti do 424,6 milijardi kanadskih dolara.

Potpuni projekat ima potencijal da proizvede dovoljno materijala za baterije da podrži proizvodnju preko 800.000 električnih vozila godišnje, rekao je Champagne.