Kalifornijski zakonodavci produžavaju život nuklearne elektrane

Kalifornijski zakonodavci produžavaju život nuklearne elektrane

Kalifornijski zakonodavci su u četvrtak glasali za produženje životnog veka jedine nuklearne elektrane u državi za pet godina i odobrili nekoliko drugih mera za jačanje ionako agresivne politike države o klimatskim promenama i jačanje njenog krhkog energetskog sektora, prenosi Rojters.

Set zakona označava pobedu demokratskog guvernera Gevina Njusoma, koji je poslednjih nedelja dao napor da se usvoji klimatski zakon koji bi mogao da se meri sa prošlomesečnim odobrenjem Kongresa za najveći zakon o klimatskim promenama u istoriji SAD.

Takođe podržava administraciju predsednika Džoa Bajdena, koja nastoji da subvencioniše nuklearne elektrane u finansijskim nedostacima kako bi odložila njihovo penzionisanje i zadržala čistu energiju na mreži, i prikupila podršku za ambiciozne klimatske akcije.

Među nizom glasova u poslednjem trenutku, kalifornijski zakonodavci su poništili odluku države iz 2016. da povuče elektranu Diablo Canion kompanije PG&E Corp (PCG.N) do 2025. i odobrili vladin zajam od 1,4 milijarde dolara za produženje njenog rada do 2030. Ta mera će pomoći da se zadrži struja bez emisija na mreži usred tekućeg oskudnog snabdevanja koje je pretilo nestankom struje.

Takođe je izdvojila više od 50 milijardi dolara za investicije u čistu energiju, kodifikovala je mandat za postizanje neutralnosti ugljenika u celoj ekonomiji do 2045. i postavila cilj da 90% svoje električne energije proizvodi iz čistih izvora do 2035. godine.

Kao udar na industriju fosilnih goriva, zakonodavci su takođe odobrili zabranu bušenja nafte i gasa u krugu od 3.200 stopa (975 m) od objekata uključujući kuće, škole i bolnice. Mera se primenjuje i na nove i na postojeće bunare ako se ponovo buše ili menjaju. Više od 2,7 miliona ljudi u Kaliforniji živi u krugu od 3.200 stopa od proizvodnog bunara, prema autoru zakona.

Konačno, zakonodavno telo je takođe odobrilo nacrt zakona za razvoj standarda i pojednostavljenje izdavanja dozvola za projekte hvatanja ugljenika.

Nekoliko ekoloških grupa usprotivilo se zakonima o proširenju kanjona Diablo i hvatanju ugljenika, iako su naširoko hvalili akciju zakonodavca u vezi sa klimatskim promenama.

„Kalifornija osvetljava put u svetlu budućnost koju pokreće obnovljiva energija, uključujući vetar, solarnu energiju i skladištenje baterija“, rekla je Laura Deehan, direktorka zelene grupe Environment California. „Znamo da ćemo videti još toplije talase toplote, ozbiljnije suše i žešće šumske požare ako ne reagujemo na klimu. Zakonodavno telo je danas preduzelo značajne korake da promeni tu putanju na bolje.“

Parlament nije uspeo da usvoji jedan zakon koji je zastupao guverner. On bi usvojio agresivnije ciljeve smanjenja gasova staklene bašte za najmnogoljudniju državu SAD.

Kancelarija guvernera nije odmah bila dostupna za komentar. Njusom je pred reizborom u novembru i smatra se potencijalnim predsedničkim kandidatom 2024. godine.

Kalifornija želi da proizvodi svu svoju električnu energiju iz čistih izvora do 2045. godine, ali se suočila sa izazovima u vezi sa tom tranzicijom, kao što je nestanak struje tokom letnjeg toplotnog talasa 2020. Nuklearna energija koju proizvodi Diablo Canion čini oko 9% električne energije u državi i skoro petinu svoje snage bez ugljenika.

Nevsom želi da se PG&E prijavi za nova federalna sredstva kako bi nuklearne elektrane ostale otvorene duže do roka 6. septembra. PG&E ne može da se prijavi za finansiranje bez promene državnog zakona.

Kalifornija je saopštila da se očekuje da će savezna vlada pokriti većinu ili sve troškove zajma od 1,4 milijarde dolara.