Još jedna velika globalna žitnica mogla bi zaustaviti izvoz žitarica

Još jedna velika globalna žitnica mogla bi zaustaviti izvoz žitarica

Kazahstan planira da uvede privremena ograničenja u isporuci žitarica i brašna.

Kazahstan razmatra uvođenje privremenih ograničenja na izvoz žitarica i brašna kako bi zaštitio svoje domaće tržište hrane, rekao je u ponedeljak ministar poljoprivrede Jerbol Karašukejev, ne precizirajući datume. Kazahstan je jedan od 10 najvećih izvoznika žitarica u svetu, snabdevajući preko 70 zemalja.

„Radi se pitanje uvođenja ograničenja na izvoz žitarica i brašna“, rekao je on novinarima, dodajući da je ta mera nastala zbog činjenice da lokalni proizvođači „ne žele da prodaju žito mlinovima“.

„Rusija je uvela zabranu izvoza žitarica, znamo situaciju, držimo je pod kontrolom. Naš bilans žita od jutros je pozitivan i biće pozitivan“, objasnio je ministar. „Imamo dovoljno za domaće tržište… Ostaće još za izvoz na nivou prosečnih godišnjih obima. Izvoznici ne žele da prodaju na domaćem tržištu, čekaju da izvozna cena poraste“, rekao je on.

Karašukejev je dodao: „Ako pogledamo devizne cene, videćemo da rastu iz dana u dan.

Cene žitarica su u poslednje vreme dostigle rekordne vrednosti zbog zabrinutosti zbog nestašice ponude kao posledica krize u Ukrajini. Rusija i Ukrajina čine oko 30% svetskog izvoza pšenice. Analitičari su izražavali zabrinutost da bi trenutna situacija mogla dovesti do potpune globalne krize hrane.