Honda predstavlja globalnu strategiju za električne automobile

Honda predstavlja globalnu strategiju za električne automobile

Honda se sprema za promenu elektrifikacije u Severnoj Americi sa dva modela razvijena sa General Motorsom koji će biti u prodaji sledeće godine i većim električnim vozilom sa novom platformom 2025. godine, godinu dana ranije nego što je prvobitno najavljeno.

„Verujemo da će vrednost koju društvo pridaje ljubaznosti prema životnoj sredini samo rasti u zamahu“, rekao je predsednik Tošihiro Mibe u sredu najavljujući veliki skup inicijativa sa namerom da se Honda stavi na globalnu mapu električnih vozila.

Mibe je rekao novinarima da će Honda sa sedištem u Tokiju nastaviti sa investicijama i partnerstvima kako bi ostvarila takve ciljeve.

Honda je postavila cilj da do 2040. ima sve svoje modele širom sveta na električni pogon ili na gorivne ćelije, koji rade na vodonik i ne ispuštaju emisije. Cilj joj je da do 2030. godine proizvede više od 2 miliona električnih vozila godišnje.

U Japanu, gde potražnja za električnim vozilima postepeno raste, EV baziran na malom modelu N-ONE kreće u prodaju 2025. godine. Planirana su još dva EV modela za sledeću godinu.

U Kini, najvećem svetskom tržištu električnih vozila, Honda Motor Co. ima tri EV modela koja će se naći u prodaji sledeće godine, e:NS2, e:NP2 i koncept predstavljen na nedavnom sajmu automobila u Šangaju.

Do 2027. Honda će predstaviti još sedam EV modela u Kini. Do 2035. Honda ima za cilj 100% električnu energiju za prodaju u Kini, ispred drugih regiona.

Svi svetski proizvođači automobila se ozbiljno bave električnim vozilima, kojima sada dominiraju Tesla i kineski BID. Sa vladama koje se kreću da obuzdaju emisije i klimatske promene, čak i ranije skeptični potrošači počinju da kupuju električna vozila, posebno u SAD i Kini, ali i u delovima Evrope i Australije.

Veliko je pitanje da li će japanski proizvođači, poput Honde i Tojote Motor Corp., moći da dominiraju tržištem kao što su to istorijski imali sa potrošačima gasa.

Neki analitičari kažu da je automobil i dalje automobil, a bogatstvo znanja koje dolazi sa proizvodnjom automobila i dalje važi za novu električnu eru. Drugi tvrde da je to potpuno nova igra loptom, sa obiljem mogućnosti za nove igrače.

Tojotin EV bZ4Ks, koji je bio u prodaji prošle godine, povučen je ubrzo nakon toga zbog greške sa zavrtnjima glavčine točkova koji bi mogli da dovedu do odvajanja točkova, rizikujući nesreću. U svetu je povučeno oko 2.700 vozila. Nisu prijavljeni padovi i model je ponovo u prodaji.

Ali poslužilo je kao bolan podsetnik na takve zamke, kada se upuštao u nove terene sa vodećim modelom. Tojota se ranije oslanjala na hibride, koji prelaze između gasnog motora i električnog motora, kao i gorivne ćelije koje rade na vodonik.

Predsednik Tojote Koji Sato, koji je preuzeo dužnost ovog meseca, priznao je da je Toiota zaostala u prodaji električnih vozila širom sveta.

Glavni nedostatak za proliferaciju električnih vozila je baterija, koja je teška, što predstavlja izazov u ​​razvoju automobila. Komponente potrebne za pravljenje baterija, kao što su retke zemlje, su skupe.

Honda planira da iskoristi svoje strateško partnerstvo sa Hanva Co., japanskom trgovačkom kompanijom, kako bi osigurala stabilnu nabavku nikla, kobalta i litijuma za baterije, navodi Mibe.

U Severnoj Americi, Honda će koristiti baterije iz General Motorsa i zajedničkog preduzeća sa južnokorejskim LG Energi Solution. Honda će proizvoditi električne modele u SAD u svoje tri fabrike u Ohaju, uključujući fabriku u Merisvilu.

Prema američkom Zakonu o smanjenju inflacije, koji je prošle godine potpisao predsednik Džo Bajden, da bi se kvalifikovali za pune poreske kredite, električna vozila moraju da se sklapaju u Severnoj Americi, a određeni procenat njihovih delova baterija i minerala mora da dolazi iz Severne Amerike ili slobodne trgovine SAD partner.

Honda takođe radi na razvoju solid-state baterija za električna vozila, rekao je Mibe. EV sada uglavnom rade na litijum-jonskim baterijama.

Hondina platforma za 2025. nazvana je „E&E arhitektura“, za „električni i elektronski“, što se odnosi na softver, povezivanje i usluge koje rade tokom vožnje i koje se vremenom ažuriraju. Proizvođači automobila će se takmičiti u ovoj oblasti.

Mibe je rekao da se Honda suočila sa nedavnim nedostatkom kompjuterskih čipova koji su pogodili sve proizvođače automobila, delom zbog ograničenja u vezi sa pandemijom koronavirusa. Honda je postigla osnovni sporazum sa TSMC iz Tajvana, najvećim svetskim proizvođačem poluprovodnika, da se zaštiti od takvih nestašica u budućnosti.

„Nadamo se da ćemo voditi svet u ekološkoj proizvodnji“, rekao je Mibe.