Japan STO: Kineska zabrana morskih plodova vezana za Fukušimu „potpuno neprihvatljiva“

Japan STO: Kineska zabrana morskih plodova vezana za Fukušimu „potpuno neprihvatljiva“

Japan je rekao Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) da je kineska zabrana japanske morske hrane nakon ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima „potpuno neprihvatljiva“, saopštilo je japansko ministarstvo spoljnih poslova u ponedeljak uveče.

U kontraargumentu na kinesko obaveštenje STO od 31. avgusta o njenim merama za obustavu japanskog uvoza vodenih životinja koje su započele prošlog meseca, Japan je rekao da će objasniti svoje stavove u relevantnim komitetima STO i pozvao Kinu da odmah poništi tu akciju.

Neki japanski zvaničnici nagovestili su mogućnost podnošenja žalbe STO zbog kineske zabrane uvoza morske hrane, za koju je američki ambasador u Japanu rekao prošle nedelje da je nešto što bi Sjedinjene Države podržale.

U odvojenom saopštenju u ponedeljak, ministarstvo spoljnih poslova Tokija je saopštilo da je Japan takođe zatražio od Kine da održi razgovore o zabrani uvoza u vezi sa Fukušimom na osnovu odredbi trgovinskog pakta o regionalnom sveobuhvatnom ekonomskom partnerstvu (RCEP).

„Japan se nada da će Kina održati razgovore sa japanskom stranom što je pre izvodljivo i razmotriti svoje mere u skladu sa svojim obavezama iz RCEP sporazuma“, navodi se u saopštenju.