Japan planira brze vozove bez vozača

Japan planira brze vozove bez vozača

Šinkansen vozovi bi mogli da šuškaju po Japanu bez vozača od sredine 2030-ih, rekao je jedan od njegovih glavnih železničkih operatera, delimično motivisan demografskom krizom u zemlji.

Železnica Istočnog Japana (JR East) će prvo uvesti vozove u kojima su mnogi zadaci vozača automatizovani – ali će oni ostati u kabini – na delovima jedne rute od 2028. godine, saopštila je kompanija u utorak.

Sledeće godine, kompanija se nada da će isprobati vozove bez vozača na kratkom delu koloseka van upotrebe pre nego što će ih pokrenuti između Tokija i Niigate na liniji Joetsu Shinkansen sredinom 2030-ih.

„Ostvarujući vožnju bez vozača i transformišući upravljanje železnicom u efikasan i održiv sistem, prilagodićemo se promenama u društvenom okruženju kao što su smanjenje broja stanovnika i reforme načina na koji radnici rade“, navodi se u saopštenju kompanije.

Glavni pokretač plana je, međutim, „potreba za stalnim inoviranjem železničke tehnologije, a to bi zauzvrat moglo da pomogne u rešavanju nedostatka radne snage i drugih pitanja“, rekao je portparol JR East za AFP u sredu.

Maksimalna brzina Šinkansena na ruti Joetsu je 275 kilometara na sat, ali na drugim linijama mogu da trče 300 km/h ili brže.

Japan, čija je populacija koja se smanjuje, drugi najstariji na svetu, već se suočava sa nedostatkom radnika u mnogim sektorima privrede.