Generalni direktor Stellantisa priznao nezadovoljstvo radom američkih fabrika i suboptimalnom marketinškom strategijom

Generalni direktor Stellantisa priznao nezadovoljstvo radom američkih fabrika i suboptimalnom marketinškom strategijom

Na konferenciji za investitore u Auburn Hilsu u Mičigenu, generalni direktor Stellantisa, Karlos Tavares, izrazio je nezadovoljstvo radom nekih američkih fabrika i preuzeo odgovornost za nedovoljno brzu reakciju na identifikovane probleme.

Tavares je priznao da su tri ključna problema, uključujući suboptimalnu marketinšku strategiju i poteškoće u snabdevanju i kvalitetu, ostali nerešeni zbog nedostatka promptne akcije.

„Kada kažem da smo bili arogantni, govorim o sebi, nikom drugom. Trebalo je odmah reagovati i formirati radnu grupu za rešavanje ovih problema“, naglasio je Tavares.

Problematične fabrike u SAD nisu identifikovane, ali Tavares je istakao da je neophodno rešiti ih u kontekstu američkog poslovnog okruženja.

Stellantis, proizvođač džipova i kamiona Ram, suočava se sa izazovima smanjenih isporuka i prihoda, s padom globalnih isporuka u prvom kvartalu za 10% na 1,34 miliona vozila, dok su prihodi opali za 12% na 41,7 milijardi evra (44,8 milijardi dolara). U SAD-u je prodaja pala za 14%, uz tržišni udeo koji je pao na 7,7%, najniži u godinama.

Uporedo s izazovima, Tavares je istakao da će Stellantisova strategija multienergetskih platformi, uključujući potpuno električne i priključne gasno-električne hibride, pomoći kompaniji da se suoči sa sve većom konkurencijom na tržištu električnih vozila, posebno ističući brzu kinesku ofanzivu.

Stellantis je nedavno zamenio severnoameričkog glavnog operativnog direktora i nastoji da ostane konkurentan u globalnom okruženju, izloženom različitim regulatornim politikama i tržištima širom sveta.

Tavares je takođe najavio da Stellantis ima planove za lansiranje električnih vozila u devet evropskih zemalja putem svog udela u kineskom proizvođaču električnih vozila Leapmotor.