Izvršni direktor Gugla upozorava na još otpuštanja

Izvršni direktor Gugla upozorava na još otpuštanja

Izvršni direktor Gugla Sundar Pichai upozorio je zaposlene da se očekuje još otpuštanja u gigantu pretraživača jer se fokusirao na nove prioritete, uključujući veštačku inteligenciju.

„Ove eliminacije uloga nisu na nivou prošlogodišnjih smanjenja i neće se doticati svakog tima. Ali znam da je veoma teško videti da su kolege i timovi pogođeni“, rekao je Pičai u e-poruci osoblju koju je AFP video u četvrtak.

„Mnoge od ovih promena su već najavljene, ali da bi bili unapred, neki timovi će nastaviti da donose specifične odluke o raspodeli resursa tokom cele godine gde je to potrebno, a neke uloge mogu biti pogođene“, dodao je on.

Gugl je u ovo vreme prošle godine otpustio oko 12.000 ljudi, oko šest odsto svoje radne snage, zbog inflacije i rasta kamata.

Kompanija je u utorak potvrdila da eliminiše „nekoliko stotina“ pozicija iz svog globalnog oglasnog tima, usred pokušaja da se koristi veštačka inteligencija za efikasnost i kreativnost.

Smanjenje poslova u prodajnom timu „velikih kupaca“ ima za cilj da rezultira boljom podrškom za mala i srednja preduzeća koja se oglašavaju na Google-ovoj platformi, navodi internet gigant.

Kompanija je u sredu takođe otpustila oko 100 zaposlenih u svom IouTube ogranku, potvrdila je kompanija za TechCrunch.

Prema Nev York Timesu, radnici Jutjuba imaju dva meseca da pronađu nove uloge u kompaniji pre nego što njihova otpuštanja stupe na snagu.

Od početka 2024. godine, tehnološki titan Amazon je takođe otpustio osoblje, ciljajući na stotine ljudi u svojim zabavnim jedinicama Twitch, Prime Video i Amazon MGM Studios.

Od kraja 2022. godine, američki tehnološki giganti otpustili su desetine hiljada zaposlenih u neviđenom broju otpuštanja nakon prekomernog zapošljavanja tokom pandemije COVID-19.

Vlasnik Fejsbuka Meta otpustio je više od 20.000 radnika u tom periodu, kako je nazvao „Godinom efikasnosti“.

Amazon je izgubio 27.000 radnika.