Izvoz nafte iz Venecuele opao uprkos velikoj pomoći Irana

Izvoz nafte iz Venecuele opao uprkos velikoj pomoći Irana

HJUSTON – Izvoz nafte iz Venecuele prošle godine opao je zbog prekida infrastrukture, američkih sankcija i sve veće konkurencije na ključnom azijskom tržištu uprkos pomoći saveznika Irana, navodi se u podacima i dokumentima o isporuci, preneo je Rojters.

Očekuje se da će se izvoz ove godine povećati nakon što su Sjedinjene Države ublažile sankcije za naftu ovlašćujući neke partnere državne kompanije Petroleos de Venecuela (PDVSA) da nastave sa preuzimanjem venecuelanske sirove nafte.

Iran je prošle godine proširio svoju ulogu u Venecueli, šaljući zalihe za povećanje izvoza i tehničare za popravku rafinerije. Ali loše stanje u lukama, naftnim poljima i rafinerijama u zemlji i oštra konkurencija Rusije u isporuci sirove nafte Kini nastaviće da ograničavaju izvozne dobitke, kažu stručnjaci.

PDVSA i njena zajednička preduzeća izvezli su oko 616.540 barela dnevno (bpd) sirove i rafiniranih proizvoda prošle godine, što je pad od 2,5% u odnosu na 2021. i nešto ispod 2020. godine, prema podacima i dokumentima Rojtersa.

„Uprkos povećanju iranske pomoći, pad neto izvoza rezultat je kombinacije stagnacije proizvodnje i sve veće konkurencije ruskog izvoza na kineskom crnom tržištu“, rekao je Francisko Monaldi, latinoamerički stručnjak za energetiku na Institutu Bejker Univerziteta Rajs.

PDVSA nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Zemlja članica OPEK-a povećala je svoj izvoz naftnog koksa, metanola i drugih nusproizvoda nafte, što je pomoglo da se nadoknadi deo gubitka prihoda. Isporuke ovih proizvoda niže vrednosti su se više nego utrostručile na 4,36 miliona metričkih tona prošle godine od 2021.

PDVSA-ine rafinerije počele su novu godinu sa preradom 386.000 bpd sirove nafte, manje od 30% svojih instaliranih kapaciteta od 1,3 miliona barela dnevno, prema podacima sindikata zaposlenih.

Nestašice rafinerije zbog zastoja u postrojenjima i odloženog održavanja na kraju godine ostavile su domaće tržište goriva u dugim redovima vozača koji čekaju benzin ispred stanica.

Nova kriza sa benzinom se pojavljuje iako je Venecuela utrostručila uvoz nafte na 78.170 bpd, uglavnom zbog isporuka sirove nafte i kondenzata iz Irana, što je pomoglo u proizvodnji sirovih sirovina za izvoz i motornih goriva.

Proizvodnja sirove nafte u Venecueli je u proseku iznosila oko 721.000 barela dnevno prema preliminarnim podacima za decembar i izveštajima OPEK-a. Proizvodnja je porasla za 13% u odnosu na prethodnu godinu i bila je iznad nivoa pandemije, ali je ostala znatno ispod istorijskih proseka i ispod cilja PDVSA 2022 od 2 miliona barela dnevno, pokazali su podaci.

Proizvodnja sirove nafte će ove godine porasti za oko 100.000 barela dnevno, rekao je Monaldi iz Bejkera, dodajući da bi se izvoz mogao još malo oporaviti ako zajednička preduzeća mogu da iscrpe milione barela u zalihama i ako PDVSA bude u stanju da se agresivnije takmiči u Aziji.

Američka licenca koja je data kompaniji Chevron Corp za oporavak proizvodnje i izvoza u Venecueli stupiće na snagu ove godine. Italijanski Eni takođe bi mogao da dobije teret venecuelanske sirove nafte ovog meseca.

Prema nezavisnim podacima, Venecuela je 2022. godine dobila oko 6 do 7 milijardi dolara u gotovini nakon sniženja cena, troškova isporuke, naknada, razmena i otplate duga. Globalni apetit za alternativama goriva podstakao je izvoz nusproizvoda nafte, koji je prošle godine dodao milione dolara.