Amazon izveštava o povećanju profita, ali promašuje procene prihoda

Amazon izveštava o povećanju profita, ali promašuje procene prihoda

Amazon je u četvrtak objavio da je u drugom kvartalu 2024. godine ostvario značajan porast profita, ali je kompanija propustila procene prihoda, što je dovelo do pada cena akcija u trgovanju posle radnog vremena.

Tehnološka kompanija sa sedištem u Sijetlu saopštila je da je zaradila 13,5 milijardi dolara za period april-jun, što je znatno više od očekivanih 10,99 milijardi dolara prema analitičarima FactSet-a. U istom periodu prošle godine, Amazon je zabeležio profit od 6,7 milijardi dolara. Zarada po akciji iznosila je 1,26 dolara, premašivši očekivanja analitičara od 1,03 dolara.

Međutim, prihod u iznosu od 148 milijardi dolara, što je povećanje od 10% u odnosu na prethodnu godinu, bio je ispod procena analitičara koji su predviđali 148,67 milijardi dolara. Kompanija je takođe obavestila da očekuje prihod za tekući kvartal između 154,0 milijardi dolara i 158,5 milijardi dolara, što je niže od očekivanja analitičara od 158,22 milijarde dolara.

Amazon je tokom pandemije COVID-19 povećao svoje troškove kako bi zadovoljio rastuću potražnju za onlajn kupovinom. Međutim, kako se potražnja smanjila, kompanija je agresivno smanjivala troškove eliminisanjem neprofitabilnih poslova i otpuštanjem više od 27.000 zaposlenih. Smanjenje troškova doprinelo je rastu profita.

Kompanija takođe beleži koristi od razvoja generativne veštačke inteligencije. Njihova jedinica za računarstvo u oblaku, Amazon Veb Services (AVS), zabeležila je skok prihoda od 19% u poređenju sa istim periodom prošle godine. AVS pokušava da privuče više kupaca novim alatima kao što je Amazon Bedrock, koji omogućava kompanijama pristup AI modelima za kreiranje vlastitih aplikacija.

U aprilu, izvršni direktor Amazona Endi Džesi izjavio je da AVS teži godišnjem prihodu od 100 milijardi dolara. Kompanija je najavila planove za dodatna ulaganja u infrastrukturu u Saudijskoj Arabiji, Meksiku i Misisipiju, uz obezbeđivanje državnih podsticaja za izgradnju novih data centara.

Prihod od osnovnog e-trgovinskog poslovanja porastao je za 5%, dok je prodaja u reklamnom poslovanju skočila za 20%.

Rezultati Amazona dolaze u trenutku kada su i drugi tehnološki giganti poput Microsofta, Mete i Alphabet Inc. objavili svoje finansijske izveštaje.