Prihodi Nvidije nadmašuju očekivanja, ali zabrinutost zbog Kine i dalje tu

Prihodi Nvidije nadmašuju očekivanja, ali zabrinutost zbog Kine i dalje tu

Nvidia je u utorak prognozirao prihode u četvrtom fiskalnom kvartalu iznad ciljeva Volstrita, jer problemi u lancu snabdevanja popuštaju, ali slabi izgledi za prodaju u Kini utiču na akcije koje su više nego utrostručene ove godine.

Nvidia, koja angažuje podizvođače za proizvodnju, od kojih je najznačajniji TSMC, saopštila je da očekuje da će se snabdevanje njenih AI čipova poboljšati iz kvartala u kvartal, pri čemu kompanija plaća unapred i postavlja neprekidne porudžbine kako bi obezbedila da ima prioritet u proizvodnji.

Potražnja za serverima sa veštačkom inteligencijom je brzo rasla, a istraživačka firma TrendForce procenjuje da će isporuke porasti za oko 40% ove godine, zahvaljujući njihovoj upotrebi u pokretanju proizvoda kao što je OpenAI ChatGPT.

Usijano tržište za AI čipove se odvija u kontekstu znatno proširene američke kontrole izvoza onoga što Nvidia može prodati Kini. Iako je kompanija u utorak rekla da očekuje da će ta izgubljena prodaja biti više nego nadoknađena potražnjom iz drugih zemalja u kratkom roku, priznala je da je „naša konkurentska pozicija narušena, a naša konkurentska pozicija i budući rezultati mogu biti dalji dugoročno oštećen“ ako se pravila dodatno pooštre.

Akcije su pale za oko 1% u trgovanju posle radnog vremena nakon kvartalnih rezultata. Akcije su ove godine porasle za više od 240%.

„Izgleda da su investitori zabrinuti zbog negativnog uticaja širenja američkih ograničenja na prodaju njihovih vrhunskih čipova u Kinu“, rekao je Džesi Koen, viši analitičar u Investing.com.

Nvidia se takođe suočava sa rizicima u Izraelu, čija je vojska umešana u sukob u Gazi i gde je sedište Nvidijinog mrežnog poslovanja. Prodaja te jedinice, čija se oprema koristi u superkompjuterima sa veštačkom inteligencijom, porasla je 155% u poređenju sa pre godinu dana, pošto je kompanija prodala više opreme za podršku svojim superkompjuterskim sistemima.

Nvidia je saopštila da je značajan broj i procenat zaposlenih kompanije sa sjedištem u Izraelu pozvan na aktivnu vojnu dužnost, a ako se rat nastavi, njihovo odsustvo bi moglo naštetiti njenim budućim operacijama.

Uprkos proširenim ograničenjima izvoza čipova iz Kine, analitičari očekuju da će Nvidijine knjige narudžbi biti pune najmanje do avgusta sledeće godine, pošto potražnja za njenim AI čipovima, posebno u Sjedinjenim Državama, nastavlja da nadmašuje ponudu.

Kompanija očekuje prihod u tekućem kvartalu od 20 milijardi dolara, plus ili minus 2%. Analitičari koje je anketirao LSEG očekuju prihod od 17,86 milijardi dolara.

Korigovani prihod u trećem kvartalu porastao je 206% na 18,12 milijardi dolara, u poređenju sa procenama od 16,18 milijardi dolara.

Kvartalni prihod od data centara skočio je 41% na 14,51 milijardi dolara, dok je prihod od igara porastao za 15% na 2,86 milijardi dolara.

Ne računajući stavke, kompanija je zaradila 4,02 dolara po akciji, što je nadmašilo procene od 3,37 dolara po akciji.

Ali kompanija je takođe dala neka upozorenja, rekavši da četvrtina prodaje segmenta centara podataka kompanije dolazi iz Kine i da su drugi regioni, poput Bliskog istoka, sada pogođeni novom kontrolom izvoza u SAD.

„Očekujemo da će naša prodaja na ovim destinacijama značajno pasti u četvrtom kvartalu fiskalne 2024. godine, iako verujemo da će taj pad biti više nego nadoknađen snažnim rastom u drugim regionima“, rekla je glavni finansijski direktor Kolet Kres u pripremljenim komentarima.

Dizajner čipova je već osmislio tri nova proizvoda za kinesko tržište kao odgovor na proširene američke kontrole izvoza, rekli su izvor i analitičari. Jacob Bourne, analitičar u Insider Intelligence-u, rekao je da bi ti čipovi fokusirani na Kinu mogli potrošiti vitalne istraživačke resurse u Nvidiji za proizvode koji bi na kraju mogli biti zabranjeni baš kao i njena prva runda čipova na kineskom tržištu.

„Nvidijin potez da razvije specijalizovane čipove za kinesko tržište, dok se strateški odgovor na ograničenja izvoza suočava sa izazovima“, rekao je Born.

Američki zvaničnici su u oktobru predstavili novu grupu ograničenja i rekli da će nastaviti da ih ažuriraju po potrebi.

Prošle nedelje, kompanija je takođe predstavila novi AI čip nazvan H200, koji će ponuditi superiorne performanse u odnosu na Nvidijin trenutno najbolji H100 procesor.

H200 uključuje dodatnu memoriju velikog propusnog opsega, jedan od najskupljih delova čipa, koji određuje koliko podataka može brzo da obruši.

Rival Advanced Micro Devices (AMD.O) je ranije reklamirao količinu memorije velikog propusnog opsega na jednom od svojih konkurentskih AI čipova.

Glavne tehnološke kompanije uključujući Alphabet (GOOGL.O) Google, Amazon.com (AMZN.O) i nedavno Microsoft (MSFT.O) najavile su AI čipove koje proizvode interni dizajnerski timovi pored kupovine Nvidijinog hardvera za sopstvene podatke centrima.

Izrada prilagođenih čipova može koštati stotine miliona dolara i trajati godinama, ali velikim kompanijama u oblaku daje mogućnost da uključe funkcije koje su posebno vezane za njihove potrebe AI.