Italijanski troškovi uvoza energije će se udvostručiti

Italijanski troškovi uvoza energije će se udvostručiti

ČERNOBIO – Italijanski neto troškovi uvoza energije biće više nego udvostručeni ove godine na skoro 100 milijardi evra, rekao je ministar ekonomije, upozoravajući da Rim ne može da troši beskonačno kako bi ublažio udar na privreda, prenosi Rojters.

Italija se oslanja na uvoz za tri četvrtine svoje potrošnje energije, povećavajući svoju ranjivost na trenutnu energetsku krizu u Evropi.

Obraćajući se u subotu na godišnjem poslovnom forumu Ambrosetija, ministar ekonomije Danijele Franko rekao je da visoki dug Italije smanjuje njen manevarski prostor u budućnosti.

Mere za pomoć firmama i potrošačima da se izbore sa visokim računima za energiju biće odobrene sledeće nedelje, nakon šest paketa pomoći do sada ukupne vrednosti 52 milijarde evra, rekao je Franko.

„Naravno nadoknaditi, barem delimično, povećanje cena energije kroz javne finansije je veoma skupo i nikada ne bismo mogli da uradimo dovoljno“, rekao je on.

Franko je rekao da je ključno pozabaviti se funkcionisanjem evropskog energetskog tržišta, gde su rastuće cene gasa usred pada ruskog izvoza dovele do povećanja cena električne energije.

„Ono što je važno jeste da se cena gasa i energije vrati na održive nivoe“, rekao je Franko.

Govoreći na istoj konferenciji u subotu, francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da je neophodno prekinuti sve veze između cene gasa i struje, prelazeći na „potpuno razdvajanje“ cena gasa i struje.

Neto uvoz energije iz Italije koštao je 43 milijarde evra u 2021. godini, što je uglavnom u skladu sa prethodnim godinama osim 2020. godine koja je bila pogođena izbijanjem virusa COVID-19, rekao je Franko.

Povećanje od oko 60 milijardi evra koje se očekuje 2022. iznosi otprilike tri procentna poena bruto domaćeg proizvoda i izbrisaće neto suficit u razmeni sa ostatkom sveta koji je Italija zabeležila poslednjih godina, upozorio je Franko.

Značajan deo naše kupovne moći prenosimo u inostranstvo“, dodao je on.