Italijanske fabrike smanjuju radnu snagu

Italijanske fabrike smanjuju radnu snagu

Fabrike u Italiji počele su da otpuštaju zaposlene jer proizvodni sektor u zemlji nastavlja da se smanjuje, izvestio je u petak Blumberg.

Podaci zasnovani na kompozitnom indeksu menadžera nabavke (PMI) koji je sastavio S&P Global pokazali su da je treća po veličini ekonomija EU u avgustu pala na 45,4, što je znatno ispod oznake od 50, što ukazuje na kontrakciju.

Italijanska industrija i proizvodnja posebno su se borili u poslednjih nekoliko meseci zbog nedostatka novih porudžbina pošto je svetska potražnja oslabila.

„Proizvodna recesija, koja je započela sredinom prošle godine, nastavlja da se proteže“, rekao je Tarik Kamal Čaudri, ekonomista u Hamburškoj komercijalnoj banci. „Još jednom su sve porudžbine osetile pritisak, uglavnom zbog potražnje u inostranstvu.“

Industrijska slabost nastavlja da opterećuje italijansku privredu, dovodeći je u kontrakciju. Najnovije procene su pokazale da je ekonomija zemlje smanjena za 0,4 odsto umesto ranije predviđenih 0,3 odsto u tri meseca do juna.

U međuvremenu, ekonomisti upozoravaju da tržište rada u zemlji takođe pokazuje znake iscrpljenosti.

„Što se tiče zapošljavanja, gubitak posla je zabeležen prvi put u tri godine“, navodi S&P Global u saopštenju u petak. „Nekoliko panelista je signaliziralo nezamenu zaposlenih u njihovim pogonima.

Prema zvaničnoj statistici, nezaposlenost u Italiji je u julu porasla na 7,6 odsto, uz izgubljeno 73.000 radnih mesta.