Italijanska vlada radi na suzbijanju kineskog uticaja na proizvođača guma Pireli

Italijanska vlada radi na suzbijanju kineskog uticaja na proizvođača guma Pireli

Italijanska vlada saopštila je u petak da je preduzela korake da ograniči uticaj kineske kompanije Sinochem na proizvođača guma Pirelli, uključujući obaveznu kvalifikovanu većinu za strateške odluke koje donosi odbor kompanije, prenosi Rojters.

Odluka Rima dolazi nakon što je Sinochem, najveći Pirellijev akcionar sa 37% udela, u martu obavestio italijansku vladu o planovima za ažuriranje postojećeg akcionarskog pakta sa Camfinom, vozilom izvršnog direktora Pirelija Marka Tronketija Provere.

Administracija premijera Giorgia Meloni je pomno ispitala pakt prema pravilima „Zlatne moći“ čiji je cilj zaštita imovine koja se smatra strateškom za zemlju, u trenutku kada su odnosi između Kine i zapadnih zemalja ušli u zategnutiju fazu.

Sinochem nije odmah bio dostupan za komentar, dok je Pirelli odbio da komentariše.

Izvori su ranije rekli Rojtersu da je vlada zabrinuta zbog sve većeg uticaja Sinochema na Pirelli, jer bi predloženi pakt omogućio kineskoj grupi da imenuje više članova odbora i potencijalno bira buduće izvršne direktore Pirellija.

Rim je u petak saopštio da je nametnuo recepte u cilju zaštite „autonomije Pirelija“, uključujući zahtev da „neke“ strateške odluke njegovog odbora direktora treba da zahtevaju odobrenje od najmanje 80 odsto direktora.

Vlada je, rekavši da je prihvatila neke predloge kompanije Sinochem za rešavanje svojih zabrinutosti, takođe pomenula specifične mere za zaštitu tehnologije sajber senzora koja se može ugraditi u Pirellijeve gume.

„Relevantnost takve tehnologije može se identifikovati u različitim sektorima: industrijska automatizacija, komunikacija mašina-mašina, mašinsko učenje, napredna proizvodnja, veštačka inteligencija, kritične tehnologije senzora i aktuatora, veliki podaci i analitika“, saopštila je vlada. .

Osnovan 1872. godine, Pirelli je jedna od najpoznatijih italijanskih kompanija. Specijalizovan je za vrhunske gume za premium proizvođače automobila kao što su Ferrari (RACE.MI), Porsche i BMV (BMVG.DE) i jedini je dobavljač za automobile Formule 1.

Melonijeva vlada se uzdržala od nametanja još oštrijih uslova Sinochemu, uključujući blokiranje njegovog prava glasa u Pireliju. Njegovi zahtevi će ipak primorati Sinochem i Camfin da izmene pakt svojih akcionara.

Kineska grupacija ranije ove godine potvrdila je svoje planove da ostane dugoročni investitor u Pireliju.

Italijanska kompanija treba da imenuje novi odbor na sastanku akcionara 31. jula, pri čemu bi sadašnji zamenik generalnog direktora Đorđo Bruno trebalo da postane novi izvršni direktor, a Tronketi Provera ostaje kao izvršni potpredsednik.

Tronketi Provera je bio na čelu Pirelija od 1992. godine.

Potez italijanske vlade da ograniči Sinochemov stisak na proizvođaču guma dolazi uoči još jedne ključne odluke o tome da li da obnovi partnerstvo Rima sa Pekingom na inicijativi Pojas i put (BRI).

Italija je 2019. postala prva i do sada jedina zemlja G7 koja se pridružila kineskoj izuzetno ambicioznoj inicijativi BRI, za koju kritičari kažu da bi mogla da omogući Pekingu da preuzme kontrolu nad osetljivim tehnologijama i vitalnom infrastrukturom.

BRI predviđa obnovu starog Puta svile kako bi se Kina povezala sa Evropom uz veliku infrastrukturnu potrošnju.