Italija ima za cilj da poveća obnovljivu energiju na dve trećine ukupne energije do 2030

Italija ima za cilj da poveća obnovljivu energiju na dve trećine ukupne energije do 2030

Italija ima za cilj da proizvede skoro dve trećine svoje električne energije iz obnovljivih izvora energije do kraja decenije, saopštilo je u petak ministarstvo energetike, blago poboljšavajući ciljeve objavljene pre tri godine, piše Rojters.

U reviziji energetskog i klimatskog plana zemlje, ministarstvo je saopštilo da Italija ima za cilj da dobije 65 odsto svoje električne energije iz obnovljivih izvora do 2030. godine, u odnosu na prethodni cilj od 55 odsto.

Očekuje se da će obnovljivi izvori energije pokriti 40% bruto potrošnje energije u svim sektorima – uključujući proizvodnju električne energije, stanovanje i transport – do kraja decenije u odnosu na 30% u starom planu.

Za grejanje i klimatizaciju, obnovljivi izvori treba da obezbede 37 odsto potrošnje i 31 odsto u sektoru saobraćaja, saopštilo je ministarstvo.

Njegova ambicija je da vodonik proizveden bez emisija ugljenika pokrije 42% industrijskih potreba do 2030. godine.

Evropska komisija je zatražila od svake države članice da podnese revidiranu strategiju za 2030. godinu kako bi se uskladila sa energetskim paketima Fit-for-55 i REPoverEU, koji su najavljeni u poslednje dve godine, koji uključuju obavezujuće ciljeve o energetskoj tranziciji za borbu protiv klimatskih promena.

Italija je svoju revidiranu strategiju poslala Evropskoj komisiji, koja ima rok do juna 2024. da je razmotri i odobri.

Ministarstvo energetike nije objavilo kompletan nacionalni klimatski i energetski plan i nije preciziralo u svom saopštenju koliko će njegova strategija smanjiti emisiju ugljenika do 2030. godine.

U saopštenju se takođe ne objašnjava kako vlada planira da ubrza instalacije obnovljive energije kako bi dostigla ciljeve plana.