Nemačka može da uveze stotine hiljada tona nafte iz Rusije da bi zaobišla sankcije

Nemačka može da uveze stotine hiljada tona nafte iz Rusije da bi zaobišla sankcije

Uprkos režimu sankcija, nafta iz Rusije može da stigne u Nemačku preko Rosnjeftove podružnice Rosneft Deutschland GmbH, koja je navodno uvozi iz Kazahstana.

Ovo se navodi u zajedničkoj istrazi nemačkih emitera NDR, VDR i lista Zidojče cajtung, prenosi „Evropska istina“.

Istražitelji su otkrili da je glavni nemački carinski organ početkom septembra naredio carinskim vlastima u Berlinu i Frankfurtu na Odri da „bez odlaganja“ dozvole da prođe nafta za Rosnjeft Deutschland.

Iako naredba nemačkog carinskog regulatora nije neobična, u praksi to znači da Rosnjeftova podružnica u Nemačkoj može da uvozi sirovu naftu bez direktne provere da li je zaobišla sankcije.

Prije sankcija, Rosneft Deutschland je dobijao 100% svoje nafte iz Rusije, a sada se, čini se, preusmjerio na Kazahstan. Stoga Uprava za borbu protiv krijumčarenja njemačke carine vidi „visok rizik“ da se takve transakcije mogu iskoristiti za izbjegavanje ruske sankcije.

Osim toga, kazahstansko naftno polje, iz kojeg se nafta navodno crpi u Nemačku, delimično je u vlasništvu ruske kompanije Lukoil. I stoga, ruska država još uvek može da zaradi od ovih zaliha.

Podsetimo, nemačka vlada je u septembru 2022. godine, u skladu sa zakonom o energetskoj bezbednosti, prenela nemačku diviziju Rosnjefta, Rosneft Deutschland, na čuvanje Federalne mrežne agencije. Tako je Berlin zapravo dobio kontrolni paket u rafineriji nafte PCK Šved, koja je u suvlasništvu Šela i Enija i koja snabdeva 90 odsto nemačkog goriva.

Kasnije je Rosnjeft podneo žalbu protiv nemačke vlade zbog ove odluke, ali je sud odbio da je potvrdi.

Rosneft Deutschland snabdeva oko 12% nemačkih kapaciteta za preradu nafte, što ga čini jednom od najvećih kompanija za preradu nafte u Nemačkoj.