EU je od početka rata u Ukrajini uvezla iz Ruske Federacije sirovina u vrednosti od 13,7 milijardi evra

EU je od početka rata u Ukrajini uvezla iz Ruske Federacije sirovina u vrednosti od 13,7 milijardi evra

Evropska unija je od februara 2022. nastavila da uvozi iz Rusije „kritično važne” sirovine, poput titanijuma i nikla, u ukupnom iznosu od 13,7 milijardi evra, i to iz kompanija povezanih sa Kremljom.

Kako piše „Evropska pravda”, to se navodi u istrazi portala Investigate Europe na osnovu podataka Evrostata i analitičkog centra Evropske komisije – Zajedničkog istraživačkog centra.

U jedanaest paketa sankcija Rusiji, Evropska unija je predvidela izuzetke za 34 vrste „kritično važnih” sirovina, čije snabdevanje zbog brzine, visoke cene ili globalne nestašice nije moguće zameniti iz drugih izvora.

U isto vreme, EU su očajnički potrebni ovi resursi, jer oni igraju važnu ulogu za elektroniku, solarne panele i električne automobile, kao i za tradicionalne industrije kao što su vazduhoplovstvo i odbrana.

Prema analizi Investigate Europe, EU je od marta 2022. do jula 2023. uvezla iz Rusije „kritičnih sirovina” u vrednosti od 13,7 milijardi evra, sa ukupnim isporukama od više od 3,7 milijardi evra od januara do jula ove godine.

Ova sredstva idu ne samo u budžet Ruske Federacije, već i u kompanije povezane sa Kremljom.

EU privatno priznaje problem i pokušava da smanji zavisnost od kritično važnih ruskih resursa Rusije. Evropski izvor je za Investigejt Evropu objasnio da bi drastično uvođenje sankcija moglo da dovede do skoka cena, što bi naštetilo EU i pomoglo Rusiji da zaradi više zauzvrat.

Ovo nije jedini primer kako Ruska Federacija uspeva da zaradi od trgovine sa Evropskom unijom pod sankcijama. Prošle nedelje mediji su saznali da nafta iz Rusije može da stigne u Nemačku preko Rosnjeftove podružnice Rosneft Deutschland GmbH, koja je navodno uvozi iz Kazahstana.