Irska proizvodna aktivnost ponovo opada u decembru

Irska proizvodna aktivnost ponovo opada u decembru

DABLIN – Irska fabrička aktivnost se smanjila drugi mesec zaredom u decembru, i istim tempom kao u novembru, nakon što je još jedan nagli pad novih narudžbina suprotstavio nešto sporije pogoršanje proizvodnje, pokazalo je istraživanje u utorak.

AIB S&P Globalni indeks menadžera nabavke u proizvodnji (PMI) ostao je nepromenjen u decembru nakon pada u novembru na 48,7 sa 51,4 iz oktobra. Svako očitavanje ispod oznake od 50 ukazuje na kontrakciju aktivnosti.

Uprkos blagom poboljšanju porudžbina iz inostranstva, ukupne porudžbine su pale na podindeks od 43,2, nakon što su pre devet meseci bili na 60,9 kada je počeo rat Rusije protiv Ukrajine. Izuzimajući početno zatvaranje zbog COVID-19, decembarsko očitavanje bilo je najniže od 2009.

Irske fabrike su se ipak pokazale otpornijim na krizu troškova života u celoj Evropi i bila je jedina članica evrozone merena PMI gde je proizvodnja i dalje rasla do pre dva meseca.

Pritisak na lance snabdevanja dodatno se smanjio u decembru, pri čemu je samo 12% firmi prijavilo duže vreme isporuke dobavljača. To je dovelo do najsporije runde inflacije ulaznih cena od februara 2021.

Cene inputa su i dalje bile povišene, a inflacija izlaznih cena je takođe ostala visoka, ubrzavajući se u decembru.

Irska domaća privreda smanjila se za 1,1% na kvartalnom nivou od jula do septembra, pokazali su nedavno podaci, ali ministarstvo finansija i dalje procenjuje rast od 7,7% za 2022. kao celinu nakon brzog rasta početkom godine.