Irska kompanija Aer Lingus rešila pitanje plata pilota

Irska kompanija Aer Lingus rešila pitanje plata pilota

Dugotrajni spor oko plata između irske avio-kompanije Aer Lingus i pilota koji je doveo do stotina otkazivanja letova razrešen je u utorak nakon što su piloti prihvatili povećanje plata za 18 odsto.

„Ovo je najveća nagrada koja je viđena u poslednjih 30 godina za pilote Aer Lingusa“, ​​rekao je za javnu radiodifuziju RTE predsednik Irske asocijacije pilota vazdušnih linija (IALPA) Mark Tighe.

IALPA je zahtevala povećanje od 24 odsto kako bi kompenzovala povećanje troškova života i kumulativnu inflaciju od poslednjeg povećanja plata 2019.

Piloti su 26. juna pokrenuli industrijsku akciju od rada do vladanja koja je trajala dve nedelje, a 29. juna organizovali su osmočasovni štrajk.

Aer Lingus je prekinuo 610 letova u kojima je bilo oko 84.000 putnika tokom spora.

Prevoznik je rekao da je industrijska akcija uklonila fleksibilnost koja je aviokompaniji bila potrebna da leti po letnjem redu vožnje.

Irski radni sud, telo zaduženo za rešavanje industrijskih sporova, predložilo je povećanje plata za 17,75 odsto i druge mere, uključujući izmene platnih razmera i ukidanje duga pilota prema Aer Lingusu.

„(Dogovor) je veoma pozitivan razvoj za putnike koji nameravaju da putuju i sektor turizma“, rekla je za RTE Kler Dan, izvršna direktorka Irskog udruženja turističkih agenata (ITAA).