Iračko selo koristi solarnu energiju kako bi prevazišlo nestašicu struje

Iračko selo koristi solarnu energiju kako bi prevazišlo nestašicu struje

U planinskom selu Hazar Merda u Iračkom Kurdistanu, stanovnici su se okrenuli solarnoj energiji kao odgovoru na konstantnu nestašicu električne energije u zemlji. Iako Irak raspolaže velikim bogatstvom naftom, dugogodišnji sukobi, korupcija i infrastruktura u raspadanju doveli su do poteškoća u snabdevanju električnom energijom za svojih 43 miliona stanovnika.

U ovom selu, solarni paneli krase većinu domova, omogućavajući stanovnicima da zadovolje svoje osnovne energetske potrebe, uključujući frižidere, televizore, rashladne uređaje i mašine za pranje veša. Stanovnici su prepoznali prednosti solarnih panela i postepeno prelaze na ovu obnovljivu formu energije.

Iako Irak ima više sunčanih sati nego mnoge druge zemlje, prelazak na obnovljivu energiju ostaje izazov. Irak se još uvek oslanja na fosilna goriva za veći deo svoje električne energije, dok susedni Iran snabdeva deo njihovih potreba. Uprkos ovome, nestašica struje i dalje je svakodnevna pojava, naročito tokom vrelih letnjih meseci kada temperature dostižu 50 stepeni Celzijusa.

Selo Hazar Merda postaje primer za druge zajednice koje se suočavaju sa sličnim izazovima. Ubrzano se šire solarni paneli, i mnogi ljudi prepoznaju prednosti korišćenja solarnih resursa. U bliskom gradu Sulejmaniji, tek 500 od 600.000 domaćinstava koristi solarne panele, ukazujući na potencijal za dalji rast i razvoj ove obnovljive forme energije.

Iračke vlasti su izrazile cilj da koriste zelenu energiju kako bi zadovoljili trećinu potreba zemlje do 2030. godine, ali napredak u ostvarivanju ovog cilja je spor. Veliki projekti solarnih elektrana su najavljeni, ali su i dalje u fazi realizacije.

Unatoč izazovima, stručnjaci ističu da Irak ima ogroman solarni potencijal, sa više od 3.000 sunčanih sati tokom godine. Uvođenje kulture korišćenja solarnih panela može pružiti trajno rešenje za hronične nestašice električne energije u zemlji, poboljšati kvalitet života stanovnika i doprineti smanjenju zagađenja i emisije štetnih gasova.