Irak obustavio izvoz sirove nafte iz Kurdistana

Irak obustavio izvoz sirove nafte iz Kurdistana

Irak je u subotu zaustavio izvoz sirove nafte iz poluautonomnog regiona Kurdistana i severnih polja Kirkuka, rekao je naftni zvaničnik Rojtersu, nakon što je zemlja dobila dugogodišnji arbitražni spor protiv Turske.

Odluka da se obustave isporuke od 450.000 barela dnevno (bpd) sirove nafte odnosi se na slučaj iz 2014. godine, kada je Bagdad tvrdio da je Turska prekršila zajednički sporazum dozvoljavajući regionalnoj vladi Kurdistana (KRG) da izvozi naftu naftovodom do turske luke. od Ceihana.

Bagdad smatra da je izvoz KRG preko turske luke Ceihan nezakonit.

Međunarodna privredna komora presudila je u četvrtak u korist Iraka, potvrdilo je u subotu iračko ministarstvo nafte.

Turska je obavestila Irak da će poštovati odluku arbitraže, rekao je izvor.

Turski brodarski zvaničnici rekli su iračkim zaposlenima u izvoznom čvorištu nafte Džejhan da nijednom brodu neće biti dozvoljeno da utovari kurdsku naftu bez odobrenja iračke vlade, navodi se u dokumentu u koji je Rojters uvideo.

Turska je nakon toga zaustavila ispumpavanje iračke sirove nafte iz naftovoda koji vodi do Džejhana, pokazao je poseban dokument koji je Rojters video.

Irak je u subotu prestao da pumpa naftu kroz svoju stranu naftovoda koji ide od njegovih severnih naftnih polja u Kirkuku, rekao je zvaničnik Rojtersu.

Irak je pumpao 370.000 bpd KRG sirove nafte i 75.000 bpd federalne nafte kroz naftovod, prema izvoru upoznatom sa njegovim operacijama.

„Delegacija ministarstva nafte će uskoro otputovati u Tursku da se sastane sa energetskim zvaničnicima kako bi se dogovorili o novom mehanizmu za izvoz iračke severne sirove nafte u skladu sa arbitražnom presudom“, rekao je drugi zvaničnik ministarstva nafte.

Irak će sa nadležnim vlastima razgovarati o načinima da se obezbedi nastavak izvoza nafte preko Ceihana i obavezama državnog SOMO-a sa naftnim kompanijama, navodi se u saopštenju iračkog ministarstva nafte.

Ministarstvo prirodnih resursa KRG saopštilo je da „arbitražna presuda u korist Iraka protiv Turske neće sprečiti nastavak odnosa sa vladom Bagdada i dijaloga“.

Delegacija KRG će u nedelju posetiti Bagdad kako bi razgovarala o energetskim pitanjima, rekao je premijer iračkog Kurdistana Masrur Barzani u tvitu.

Presuda, u kojoj je Turskoj naloženo da isplati Iraku oko 1,5 milijardi dolara pre kamata, pokriva period 2014-2018, prema izvoru upoznatom sa slučajem koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju sa medijima.

Drugi arbitražni slučaj, za koji izvor očekuje da će trajati oko dve godine, obuhvatiće period od 2018. godine.

Zvaničnici turske vlade nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Završno ročište o arbitražnom slučaju održano je u Parizu u julu 2022. godine, ali su bili potrebni meseci da arbitri, sekretarijat arbitražnog suda i Međunarodna privredna komora odobre presudu, rekao je izvor upoznat sa procesom.

Uticaj na proizvodnju nafte KRG-a u velikoj meri zavisi od trajanja zatvaranja Iračko-turskog gasovoda (ITP), rekli su izvori, dodajući da bi to izazvalo značajnu neizvesnost naftnim kompanijama koje posluju u regionu Kurdistana u Iraku (KRI).

Prestanak izvoza kroz gasovod izazvao bi kolaps KRI ekonomije, navodi se u prošlogodišnjem pismu američkim predstavnicima kompanije HKN Energi sa sedištem u Dalasu, koja posluje u regionu.

Turska bi morala da nabavlja više sirove nafte iz Irana i Rusije kako bi nadoknadila gubitak nafte u severnom Iraku, navodi se u pismu.

Analitičari su upozorili da bi se kompanije mogle povući iz regiona ukoliko se okruženje ne poboljša.

Strane naftne kompanije, uključujući HKN Energi i Gulf Keistone, povezale su svoje investicione planove ove godine sa pouzdanošću KRG plaćanja, koja se suočavaju sa mesecima kašnjenja.