Intel Optimističan: Očekuje rast prihoda u četvrtom kvartalu

Intel Optimističan: Očekuje rast prihoda u četvrtom kvartalu

Kompanija Intel je u četvrtak objavila optimistične prognoze za prihod u četvrtom kvartalu, nadmašujući očekivanja analitičara sa Volstrita. Ova prognoza je podržana uverenjem u zdrav oporavak tržišta personalnih računara, dok se istovremeno priprema za lansiranje novih čipova koji će podržavati veštačku inteligenciju na laptopovima.

Takođe, Intel je ostvario značajan napredak u svom poslu proizvodnje čipova po ugovoru, osiguravši tri klijenta za ovu oblast. Izvršni direktor kompanije, Pat Gelsinger, izjavio je za Rojters da se očekuje da će sklopiti ugovor sa četvrtim klijentom pre kraja godine.

Rezultat ovih vesti bio je nagli skok cena akcija kompanije iz Santa Klare u Kaliforniji, koji je iznosio čak 8%, i to nakon zatvaranja berze.

Ugovori o prodaji i proizvodnji računara beleže rast nakon prethodnog pada uslovljenog pandemijom, što je rezultiralo smanjenjem Intelovih marži na najniže vrednosti u prethodnoj deceniji. I dok se kompanija suočava sa jakom konkurencijom u poslovanju sa centrima podataka, pre svega od strane Nvidije, čini se da su drugi izazovi postali manje izazovni.

Globalni pad isporuka računara smanjen je na 7% u trećem kvartalu, nakon što je dostigao dvocifrene brojke ranije tokom godine. Analitičari istraživačke kompanije Canalis predviđaju da će tržište uskoro ponovno krenuti u rast, posebno tokom dugo očekivane sezone praznika.

Intel je prognozirao prihode za tekući kvartal u rasponu od 14,6 milijardi dolara do 15,6 milijardi dolara, što predstavlja rast u poređenju sa prethodnim procenama od 14,35 milijardi dolara prema podacima LSEG-a.

Kompanija takođe očekuje da će korigovani profit po akciji za četvrti kvartal iznositi oko 44 centa, što premašuje procene analitičara od 32 centa.

Investicije u proizvodnju kako bi se podržali Gelsingerovi planovi za preokret imale su uticaja na bruto marže kompanije, koje su pale na sredinu 30-ih procenata u drugom kvartalu ove godine, sa prethodnih preko 60% u 2020. godini. Prilagođena bruto marža dostigla je 45,8% u trećem kvartalu, u poređenju sa procenama od 42,7% prema podacima LSEG-a.

Gelsinger je izjavio da Intel sada ima četvrtog klijenta za svoj napredni proizvodni proces pod nazivom „18A“, koji namerava ponuditi svojim kupcima iz oblasti Intel Foundri Services. „Sada imamo tri posvećena kupca na 18A i očekujemo da ćemo u ovom kvartalu uspešno zaključiti bar još jednog“, izjavio je Gelsinger, dodajući da je prvi klijent već izvršio predujam i da je veoma značajan za kompaniju. „Sledeća dva su veoma značajna, mada nisu toliko velika kao prvi, ali sada smo angažovani sa svim ključnim igračima u oblasti proizvodnje čipova,“ zaključio je Gelsinger.

Ovim novim klijentima u svojoj portfoliju, Intel se postavlja da postane „kredibilan vodeći dobavljač proizvodnje čipova za vodeće svetske kompanije“, prema rečima analitičara Kingai Čan iz Summit Insights Group.

U trećem kvartalu ove godine, Intel je prijavio korigovani profit od 41 cent po akciji, što značajno premašuje analitičke procene od 22 centa prema podacima LSEG-a. Prihod kompanije je smanjen za 8%, dostigavši iznos od 14,2 milijarde dolara.

Prihod u segmentu klijenata, gde se nalazi Intelovo poslovanje sa računarima, opao je za 3% na 7,9 milijardi dolara. Prodaja u segmentu centara podataka je smanjena za 10%, dostigavši iznos od 3,8 milijardi dolara.

Najveći ugovorni proizvođač čipova na svetu, Tajvan Semiconductor Manufacturing, izvestio je ranije ovog meseca da je potražnja krajnjih korisnika za računarima i pametnim telefonima počela da pokazuje znake stabilizacije, ističući da su kontrole zaliha „zdravije nego što smo mislili.“