Intel odustaje od kupovine Tower Semiconductor-a od 5,4 milijarde dolara

Intel odustaje od kupovine Tower Semiconductor-a od 5,4 milijarde dolara

Intel Corp napušta ugovor vredan 5,4 milijarde dolara o kupovini izraelskog ugovornog proizvođača čipova Tower Semiconductor Ltd kada ugovor kompanija istekne kasnije u utorak, kažu ljudi upoznat sa materijom, preneo je Rojters.

Intel, koji je potpisao ugovor o kupovini Tower-a u februaru 2022. godine, nije obezbedio odobrenje kineskih regulatora za akviziciju kao što je zahtevano po ugovoru sa izraelskom firmom, rekli su izvori.

Ne planira da pregovara o produženju ugovora, već će umesto toga platiti Taueru naknadu od 353 miliona dolara za raskid da ode, dodali su izvori, tražeći anonimnost pre zvaničnog saopštenja.

Intel i Tower su odbili da komentarišu. Predstavnici Državne administracije za regulaciju tržišta, kineskog antimonopolskog regulatora, nisu mogli odmah dobiti komentar.

Razvoj podvlači kako se tenzije između Sjedinjenih Država i Kine oko pitanja uključujući trgovinu, intelektualnu svojinu i budućnost Tajvana prelivaju na korporativno sklapanje poslova, posebno kada su u pitanju tehnološke kompanije.

Prošle godine, DuPont De Nemours Inc odustao je od ugovora vrednog 5,2 milijarde dolara za kupovinu proizvođača elektronskih materijala Rogers Corp nakon kašnjenja u dobijanju odobrenja od kineskih regulatora.

Izvršni direktor Intela Pat Gelsinger rekao je da pokušava da dobije sporazum o Toweru da odobre kineski regulatori i da je posetio zemlju tek prošlog meseca da se sastane sa vladinim zvaničnicima.

Ali Gelsinger je takođe rekao da Intel ulaže u svoj posao livnice, koji proizvodi čipove za druge kompanije, bez obzira na dogovor sa Tower-om.

U junu je izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio da je Intel pristao da potroši 25 milijardi dolara na novu fabriku u Izraelu, što je najveća međunarodna investicija u zemlji.

Kao rezultat toga, investitori su izgubili nadu u dogovoru o Tower-u. Akcije Tower-a koje kotiraju na Nasdak-u završile su trgovanje na 33,78 dolara u utorak, što je veliki popust na cenu od 53 dolara po akciji.

U drugom tromesečju, Intelovo poslovanje u livnici prijavilo je prihod od 232 miliona dolara, u odnosu na 57 miliona dolara godinu dana ranije, pošto je ostvarilo napredak u odnosu na rivale kao što je lider u industriji Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.