Intel prognozira oporavak u četvrtom kvartalu, marže iznad očekivanja

Intel prognozira oporavak u četvrtom kvartalu, marže iznad očekivanja

Vodeća tehnološka kompanija Intel je izdala optimističnu prognozu u četvrtom kvartalu, predviđajući prihode i marže iznad očekivanja analitičara na Volstritu. Ova vest dolazi usled očekivanog oporavka prodaje personalnih računara, stabilizacije poslovanja sa serverskim čipovima, i rasta potražnje za Intelovim proizvodnim uslugama.

Iako se Intel suočava sa jakom konkurencijom od strane Nvidije na tržištu čipova za data centar, kompanija je uspela da poveća bruto marže brže nego što su analitičari očekivali, zahvaljujući blagom oporavku PC računara i stabilizaciji poslovanja sa serverskim čipovima. Ipak, rukovodioci kompanije su upozorili da će proći neko vreme pre nego što marže značajno porastu, možda čak do sledeće godine.

Nakon ovih vesti, vrednost akcija kompanije Intel porasla je za 8% nakon zatvaranja tržišta.

Pored toga, Intel je najavio da je obezbedio tri klijenta za svoj posao proizvodnje čipova po ugovoru, a izvršni direktor Pat Gelsinger je naveo da očekuje zaključenje posla sa još jednim klijentom pre kraja godine.

Iako je prodaja računara u globalu pokazala blagi pad od 7% u trećem kvartalu, nakon dvoznamenkastih padova ranije ove godine, analitičari očekuju da će tržište ponovo rasti tokom predstojeće praznične sezone.

Intel je prognozirao prihode za tekući kvartal u rasponu od 14,6 milijardi dolara do 15,6 milijardi dolara, što je iznad procena analitičara. Takođe očekuje korigovani profit po akciji za četvrti kvartal od oko 44 centa, što je znatno iznad očekivanja analitičara od 32 centa.

Unatoč teškim investicijama u proizvodnju, kompanija je zabeležila rast bruto marži, što je smanjenje sa preko 60% u 2020. na sredinu 30-ih godina u drugom kvartalu ove godine, na 45,8% u trećem kvartalu.

Pored toga, Intel je uspeo da privuče četiri klijenta za svoj napredni proizvodni proces, a konkretne brojke u vezi sa proizvodnjom nisu otkrivene. Izvršni direktor Pat Gelsinger je naveo da su ova postignuća udarci protiv konkurencije, posebno Taivan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC).

Napokon, Intel je prijavio korigovani profit od 41 cent po akciji u trećem kvartalu, što je značajno iznad očekivanja analitičara, dok je prihod kompanije pao za 8% na 14,2 milijarde dolara.

Ove pozitivne vesti predstavljaju značajan razvoj događaja za kompaniju Intel i ukazuju na mogući oporavak u narednom periodu.