Intel će smanjiti više od 15% radne snage jer smanjuje troškove

Intel će smanjiti više od 15% radne snage jer smanjuje troškove

Proizvođač čipova Intel Corp. planira smanjenje svoje radne snage za 15% u nastojanju da se suprotstavi konkurenciji od uspešnijih rivala kao što su Nvidia i AMD. Kompanija sa sedištem u Santa Klari, Kalifornija, najavila je obustavu isplate dividende kao deo šire strategije za smanjenje troškova, sa većinom otpuštanja planiranom da se završi ove godine.

Gubitak je prijavljen za drugi kvartal, praćen blagim padom prihoda, dok su prognoze za treći kvartal ispod očekivanja tržišta. Intel je zabeležio gubitak od 1,6 milijardi dolara, odnosno 38 centi po akciji, u periodu od aprila do juna. Ovo predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu kada je ostvaren profit od 1,5 milijardi dolara ili 35 centi po akciji. Korigovana zarada, isključujući specifične stavke, iznosila je 2 centa po akciji.

Prihod je opao za 1% na 12,8 milijardi dolara u poređenju sa prethodnim periodom. Analitičari su očekivali zaradu od 10 centi po akciji uz prihod od 12,9 milijardi dolara, prema istraživanju FactSet-a.

„Intelova najava značajnog plana za smanjenje troškova, uključujući otpuštanja, može poboljšati kratkoročne finansijske rezultate, ali sam taj potez neće biti dovoljan da redefiniše poziciju kompanije na tržištu čipova u razvoju“, izjavio je analitičar eMarketera Džejkob Born. „Kompanija se nalazi u kritičnom trenutku jer se oslanja na američka ulaganja u domaću proizvodnju i rastuću globalnu potražnju za AI čipovima kako bi se afirmisala na tržištu.“

Na kraju 2023. godine, Intel je imao 124.800 zaposlenih prema regulatornoj dokumentaciji. Prema planu smanjenja radne snage, kompanija planira da ukloni više od 18.500 radnih mesta.