Indonezija traži načine da uravnoteži domaću industriju sa rastućim kineskim uvozom

Indonezija traži načine da uravnoteži domaću industriju sa rastućim kineskim uvozom

Indonezija se suočava sa ozbiljnim izazovima zbog poplave jeftinih kineskih proizvoda, što ugrožava lokalne proizvođače, posebno u tekstilnoj industriji. Uvoz jeftine odeće, tekstila i drugih proizvoda iz Kine doveo je do gubitka tržišnog udela domaćih proizvođača, masovnih otpuštanja i zatvaranja fabrika.

Vlada Indonezije, suočena sa rastućim nezadovoljstvom radnika i proizvođača, planira da uvede uvozne carine do 200% na određene kineske proizvode kako bi zaštitila lokalnu industriju. Međutim, s obzirom na to da je Kina najveći trgovinski partner Indonezije, postoji zabrinutost da bi ove mere mogle negativno uticati na bilateralne odnose i dovesti do odmazde od strane Pekinga.

Indonežanski ministar trgovine, Zulkifli Hasan, istakao je da je ova situacija hitna, naglašavajući da je poplava uvoza već dovela do zatvaranja tekstilnih fabrika i masovnih otpuštanja, sa preko 12.000 radnika koji su izgubili posao od januara do jula 2024. godine.

Iako se veći proizvođači nadaju povećanju tarifa na gotovu robu iz Kine, oni su izrazili zabrinutost da bi povećanje tarifa na sirovine moglo omesti domaću proizvodnju. Ovo pitanje postaje još složenije zbog rastuće trgovine unutar Azije i promena u globalnim trgovinskim tokovima usled trgovinskog rata između SAD i Kine.

Kako bi se izborila sa ovim izazovima, indonežanska vlada planira da osnuje radnu grupu za praćenje i rešavanje problema u vezi sa uvozom, dok će Tajland takođe uvesti privremene mere kako bi zaštitio svoje domaće proizvođače od jeftinog uvoza iz Kine. Ove odluke reflektuju šire regionalne brige zbog priliva jeftinih kineskih proizvoda koji ugrožavaju lokalne industrije širom Azije.