Indijski uvoz ruske nafte rekordno visok

Indijski uvoz ruske nafte rekordno visok

Izvoz ruske nafte u Indiju, trećeg po veličini svetskog uvoznika sirove nafte posle Kine i SAD, popeo se na rekordnih 1,62 miliona barela dnevno (bpd) u februaru, izvestio je u nedelju The Hindu, pozivajući se na kargo tracker Vorteka. Brojke sugerišu da je Rusija najveći indijski dobavljač sirove nafte već peti mesec zaredom.

Prema izveštaju, izvoz nafte Moskve u zemlju porastao je za 28 odsto na mesečnom nivou i premašio kombinovane isporuke iz Iraka i Saudijske Arabije, glavnih indijskih dobavljača decenijama. Uvoz iz Saudijske Arabije opao je za 16% na mesečnom nivou na 647.800 bpd, dok su isporuke iz Iraka iznosile oko 939.900 bpd.

Rusija sada isporučuje 35% celokupnog uvoza nafte iz Indije, što je značajno povećanje u odnosu na njen udeo od manje od 1% na indijskom energetskom tržištu u 2021. Nju Delhi je počeo da povećava kupovinu ruske nafte ubrzo nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini i usledile sankcije Zapada. Restrikcije su dovele do toga da je Rusija izgubila svoje tradicionalne kupce nafte sa Zapada i primorala zemlju da traži alternativna tržišta za svoju energiju uvođenjem popusta.

„Indijske rafinerije uživaju u povećanju marže prerade od prerade snižene ruske sirove nafte… Apetiti rafinerija za uvoz ruskih barela će verovatno ostati jaki sve dok je ekonomska situacija povoljna i dok su finansijske i logističke usluge za podršku trgovini dostupne“, navodi Vorteka. rekla je šefica azijsko-pacifičke analize Serena Huang.

Indija je nastavila da kupuje rusku naftu uprkos pozivima Zapada da zaustavi uvoz. Nju Delhi je naglasio da je energetska bezbednost glavni prioritet i da će nastaviti da pravi sopstvene izbore o dobavljačima. Prema rečima ruskog ambasadora u Indiji Denisa Alipova, zapadne sankcije su zapravo zbližile Rusiju i Indiju, uzrokujući nezabeležen rast bilateralne trgovine.