Indijski privatni sektor pozdravlja širenje BRIKS-a

Indijski privatni sektor pozdravlja širenje BRIKS-a

Poslovna zajednica Indije pozdravila je proširenje BRIKS-a, ističući potencijal za veći pristup tržištima u Africi i na Bliskom istoku. Osnovan 2006. godine od strane Brazila, Rusije, Indije i Kine, BRIKS je dobio dodatne članice 2010. godine, među kojima je i Južna Afrika, a ove godine su se pridružile još četiri zemlje: Egipat, Iran, Etiopija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Naveen Kapur, šerpa indijskog ogranka Poslovnog saveta BRIKS-a, istakao je da proširenje BRIKS-a otvara nove poslovne prilike, posebno sa Egiptom i Etiopijom u grupi, omogućavajući bolji pristup afričkim tržištima. Ankita Sachdev, zajednički direktor Privredne i industrijske komore BRIKS-a, naglasila je da je indijska poslovna zajednica pozitivno reagovala na ovaj korak, sklapajući poslove za indijske kompanije i šireći svoje poslovanje u Dubaiju i Saudijskoj Arabiji.

Indija teži uspostavljanju sinergije sa drugim članicama BRIKS-a, posebno ističući proizvodnju kao pokretač rasta i zapošljavanja. Delhi planira iskoristiti svoj IT sektor kao deo aktivnosti unutar BRIKS-a, nudeći svoje ekspertize u digitalnoj infrastrukturi. Promocija trgovine u lokalnim valutama i usaglašavanje standarda su ključne teme na dnevnom redu BRIKS-a, sa predlozima poslovnih krugova koji će biti razmatrani na predstojećem samitu lidera u Kazanju, Rusija.

Uzimajući u obzir trenutnu geopolitičku klimu i problem jednostranih sankcija, postoji istraživanje alternativnih mehanizama za finansijske transakcije unutar grupe. Iako se razmatraju različiti pristupi, formalni mehanizam se smatra pouzdanijom opcijom za nastavak trgovine i ulaganja. Ruski ministar finansija, Anton Siluanov, najavio je stvaranje sopstvenog međunarodnog platnog sistema za zemlje članice BRIKS-a, kako bi se izbegle politizovane platforme pod zapadnom infrastrukturom.

Na nedavnom forumu, ruski predsednik Vladimir Putin naglasio je postepeno smanjenje uticaja spoljnih faktora na ekonomski rast članica BRIKS-a, ističući ekonomski suverenitet kao partnerstvo među samodovoljnim ekonomijama koje proširuje njihov potencijal i otvara nove perspektive.