Indija: Otkup imovine zapadnih kompanija koje napuštaju Rusiju

Indija: Otkup imovine zapadnih kompanija koje napuštaju Rusiju

Indija je zatražila od državnih energetskih kompanija da procene mogućnost kupovine udela naftnog najvećeg BP-a u ruskoj firmi Rosnjeft pogođenoj sankcijama, rekli su izvori Rojtersu u četvrtak. BP je ranije objavio da napušta svoj udeo od 19,75 odsto u ruskoj kompaniji.

Izvori upoznati sa ovim pitanjem rekli su da je indijsko ministarstvo nafte prošle nedelje prenelo svoju nameru ONGC Videsh (OVL), Indian Oil, Bharat Petro Resources, Hindustan Petroleum podružnica Prize Petroleum, Oil India i GAIL (Indija).

Ministarstvo je takođe zatražilo od OVL-a, prekomorskog investicionog ogranka kompanije za naftu i prirodni gas, da razmotri kupovinu 30% udela koji drži američki supermajor EkkonMobil u projektu Sahalin 1 na ruskom Dalekom istoku. OVL već ima 20% udela u projektu.

Jedan od izvora je rekao da se indijske kompanije nadaju da će dobiti udeo u ruskoj imovini po sniženim stopama, s obzirom na rizik.

„Naš napor je bio da vidimo kako možemo da stabilizujemo ekonomske transakcije, ekonomske angažmane sa Rusijom u sadašnjem kontekstu… Naravno, postoje ograničenja, postoje sankcije od strane nekih zemalja i mi ćemo morati na neki način da radimo na tome“, Portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči rekao je, prema izveštajima medija.