Indija je povećala svoju energiju vetra i sunca, sada treba da proširi mesta za skladištenje

Indija je povećala svoju energiju vetra i sunca, sada treba da proširi mesta za skladištenje

U fabrici Coca-Cole na periferiji Čenaja u južnoj Indiji, ogromna baterija napaja mašine dan i noć, zamenjujući dizel generator. To je jedna od samo nekoliko lokacija u Indiji koje se napajaju električnom energijom uskladištenom u baterijama, što je ključna komponenta za brzi prelazak Indije na čistu energiju.

Industrija skladištenja litijum-jonskih baterija u zemlji – koja može da skladišti električnu energiju koju proizvode vetroturbine ili solarni paneli za vreme kada sunce ne sija ili vetar ne duva – čini samo 0,1% globalnih sistema za skladištenje baterija. Ali skladištenje baterija brzo raste, sa oko trećine ukupne infrastrukture baterija u Indiji samo ove godine.

„Naše porudžbine rastu eksponencijalno“, rekao je Ajuš Misra, izvršni direktor Amperehour Energi-a, kompanije koja je instalirala baterije u fabrici u Čenaju. „Zaista je uzbudljivo vreme biti dobavljač skladištenja baterija.“

Indija trenutno ima oko 100 megavata skladišnog kapaciteta iz baterija, a još 3,3 gigavata čiste energije za skladištenje dolazi iz hidroelektrana. Indijska vlada procenjuje da će zemlji biti potrebno oko 74 gigavata skladišta energije iz baterija, hidroenergije i nuklearne energije do 2032. godine, ali stručnjaci smatraju da je zemlji zapravo potrebno bliže da udvostruči tu količinu da bi zadovoljila energetske potrebe zemlje.

Neki kupci su i dalje oprezni kada je reč o korišćenju baterijske tehnologije za skladištenje, a sistemi za skladištenje se mogu smatrati skupljim od uglja koji se češće koristi. Lanac snabdevanja baterijama je takođe koncentrisan u Kini, što znači da je sektor ranjiv na geopolitičku nestabilnost.

Ali tržišta ne misle da će kupci dugo oklijevati oko baterija, a velike indijske kompanije najavljuju značajna ulaganja u industriju.

U januaru ove godine, energetski gigant Reliance Industries rekao je da će izgraditi fabriku od 5.000 hektara u Džamnagaru, Gudžarat. A u martu, Goodenough Energi je rekao da će potrošiti 53 miliona dolara do 2027. godine za postavljanje fabrike baterija od 20 miliona kilovat-sati u severnom regionu Džamu i Kašmir.

Alekander Hogeveen Rutter, nezavisni energetski analitičar sa sjedištem u Bengaluruu, rekao je da povećanje kapaciteta za skladištenje treba da se uradi uporedo sa povećanjem obnovljivih izvora energije.

„Čista energija u kombinaciji sa adekvatnim skladištenjem može biti alternativa uglju. Ne u budućnosti, već sada“, rekao je on. On je dodao da je „mit“ da je čista energija skuplja od uglja, jer su trenutne cene obnovljive energije u kombinaciji sa skladištenjem jeftinije od novog uglja.

Globalni troškovi baterija padaju brže nego što se očekivalo, a stručnjaci kažu da ako troškovi nastave da padaju, sistemi za skladištenje energije mogu bolje da se takmiče i sa ugljem i sa čistim izvorima energije kao što su hidroenergija i nuklearna energija koji takođe mogu da kontrolišu svoje snabdevanje kako bi zadovoljili potražnju.

„Skladištenje baterija je sada najveći resurs za ispunjavanje večernjih vršnih potreba za električnom energijom u Kaliforniji. To je više od gasa, nuklearne energije ili uglja“, rekao je on. Ovo se replicira u Velikoj Britaniji, Kini i čak manjim zemljama poput Tonge. „Nema razloga zašto se to ne dogodi i u Indiji“, rekao je on.

Jedan od jedinstvenih izazova Indije je taj što potrebe za energijom rastu brže od većine nacija: stanovništvo se povećava, a ekstremna toplota izazvana klimatskim promenama znači da sve više ljudi koristi klima-uređaje koji gutaju energiju. Indijska potražnja za električnom energijom porasla je za 7% prošle godine i očekuje se da će rasti najmanje 6% svake godine u naredne tri godine, prema Međunarodnoj agenciji za energiju.

„Zemlja treba da učetvorostruči svoju upotrebu obnovljive energije samo da bi zadovoljila rast potražnje“, rekao je Hogeven Ruter.

Ankit Mital, suosnivač Sheru-a, softverske kompanije koja nudi rešenja za skladištenje energije i upravljanje, rekao je da fleksibilnijim lokacijama za skladištenje baterija može pomoći da se industrija brzo poveća.

Mital je rekao da bi lokacije za skladištenje baterija trebalo da budu pristupačnije nacionalnoj energetskoj mreži, tako da mogu da obezbede struju bilo kojoj regiji koja je najpotrebnija dodatnom energijom. Trenutno, lokacije za skladištenje baterija u Indiji samo pokreću više lokalnih lokacija.

Da bi podstakla dalji rast sektora baterija, indijska vlada je prošle godine najavila šemu od 452 miliona dolara za podršku dodatnih četiri gigavata skladištenja baterija do 2031. Ali vlada takođe obezbeđuje subvencije za elektrane na ugalj, čineći struju proizvedenu tamo jeftinijom za neka komunalna preduzeća.

Buduća politika vlade bi mogla da izjednači uslove. Zemlja će kasnije u julu objaviti novi nacionalni budžet za koji se čelnici industrije nadaju da će sadržati podsticaje za skladištenje čiste energije.

Akshai Singhal, suosnivač kompanije Log 9 Materials za tehnologiju baterija sa sjedištem u Bengaluru, smatra da bolja podrška vlade može pomoći zemlji da ispuni rastuće potrebe za energijom na „pravi način“, čistom energijom.

„Jedna značajna promena politike može pokrenuti ceo ekosistem“, rekao je on.