Indija daje ekološko odobrenje za genetski modifikovani senf

Indija daje ekološko odobrenje za genetski modifikovani senf

NjU DELHI, 27. oktobra – Vladina komisija odobrila je aplikaciju kojom se traži ekološko čišćenje autohtono razvijenih genetski modifikovanih (GM) semenki gorušice, rekli su stručnjaci, čime se otvara put komercijalnoj upotrebi prve GM useva hrane u zemlji, piše Rojters.

Komitet za procenu genetskog inženjeringa (GEAC), jedinica Ministarstva životne sredine, šuma i klimatskih promena, odobrio je GM seme gorušice, rekao je vrhunski naučnik i poljoprivredni stručnjak u Indiji.

Tri vladina izvora, koji su tražili anonimnost u skladu sa zvaničnim pravilima, takođe su potvrdila odobrenje.

Laboratorijski izmenjeno seme gorušice razvili su Dipak Pental, naučnik i bivši prorektor Univerziteta u Delhiju, i njegov tim. Pental i njegovi saradnici su radili na GM senfu više od jedne decenije.

„Mogu to nazvati značajnim razvojem“, rekao je Pental Rojtersu u sredu.

Rekao je da će za komercijalnu upotrebu semena GM gorušice trebati nekoliko godina.

Indija je najveći svetski uvoznik jestivih ulja. Svake godine troši desetine milijardi dolara na uvoz ulja za kuvanje, pošto zemlja zadovoljava više od 70% svoje potražnje za biljnim uljima uvozom iz Malezije, Indonezije, Brazila, Argentine, Rusije i Ukrajine.

„Odluka GEAC-a prepoznaje potencijal biotehnologije za rešavanje pitanja rastućeg uvoza jestivog ulja u Indiju“, rekao je Bhagirath Choudhari, direktor Južnoazijskog Biotehnološkog centra, neprofitnog naučnog društva.

Mnogi naučnici i poljoprivredni stručnjaci pozvali su na brže čišćenje GM useva u Indiji, gde se farme smanjuju zbog brze urbanizacije i nestalnih vremenskih obrazaca koji ugrožavaju proizvodnju osnovnih namirnica kao što su pirinač i pšenica.

Ali konzervativni političari i grupe za zastupanje protivile su se laboratorijski izmenjenim usevama, jer veruju da bi GM usevi mogli da ugroze bezbednost hrane i biodiverzitet i takođe predstavljaju opasnost po zdravlje.

Indija je prvi put dozvolila GM kultivaciju 2002. godine sa genetski modifikovanim pamukom. Osim GM pamuka, Nju Delhi nije odobrio nijednu drugu transgenu kulturu.

GM pamuk je pomogao da se Indija transformiše u svetskog proizvođača pamuka broj 1 i drugog po veličini izvoznika vlakana jer je proizvodnja skočila četiri puta.