Indija će povećati uvoz ruske energije

Indija će povećati uvoz ruske energije

Indijski uvoznici planiraju da povećaju kupovinu ruske sirove nafte i uglja po sniženim cenama, navode mediji.

Prema The Economic Times-u, indijske državne rafinerije nafte planiraju da povećaju ruski uvoz, prebacujući svoju strategiju kupovine sa tendera na dogovorene poslove kako bi dobili veće popuste.

„U narednim nedeljama indijski uvoznici očekuju povećanje kupovine nafte iz Rusije. Zbog događaja u Ukrajini i izbijanja Covid-19 u Kini, Indija može dobiti više nafte po atraktivnijoj ceni nego ranije“, navodi se u publikaciji, pozivajući se na tržišne izvore. Indija je već povećala kupovinu ruske nafte, pošto je kupila 15 miliona barela od kraja februara uz popust od 25%. Moskva je ponudila popuste da bi obezbedila trgovinske ugovore, usred sankcija koje su SAD i njeni saveznici postavili Rusiji kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini. Indija je odbila da se pridruži kampanji sankcija.

Odvojeno, S&P izveštava da Indija želi da poveća uvoz ruskog uglja zbog nestašice zaliha, pošto su snižene cene u Moskvi mnogo niže od onih na australijski i južnoafrički ugalj. Takođe, uskoro se očekuju i nove ponude za kupovinu, jer su, prema podacima indijske Centralne elektroenergetske uprave, zalihe u indijskim elektranama od 13. aprila bile dovoljne za nešto više od osam dana sagorevanja uglja. Indija je uvezla 1,76 miliona metričkih tona uglja iz Rusije 2021. godine, prema podacima Iman Resources-a. Tržišni izvori kažu da je jedina prepreka za kupovinu ruske nafte i uglja za indijske uvoznike teškoće u pronalaženju načina plaćanja.

Zapadne zemlje su isključile ruske banke da koriste SVIFT mrežu za razmenu finansijskih poruka, koja olakšava međubankarska plaćanja, i ograničile su im mogućnost poslovanja koristeći američki dolar i evro.

Međutim, krajem marta pojavili su se izveštaji da Rusija i Indija rade na stvaranju novog transakcionog mehanizma za bilateralnu trgovinu, koji bi omogućio obračun u nacionalnim valutama, rubljama i rupijama. Izveštaji kažu da bi se zemlje mogle odlučiti za usvajanje ruskog sistema prenosa finansijskih poruka (SPFS) za bilateralnu trgovinu, koji je analog SVIFT-a.

Prema analitičarima, mehanizam trgovine rupija-rublja ključan je za nastavak rasta trgovine između dve zemlje, pošto su indijskoj ekonomiji potrebni ruski energenti i roba za rast, a Rusiji je potrebno ogromno indijsko tržište da bi neutralisala uticaj zapadnih sankcija.