IBM kaže da će okončati istraživački i razvojni rad u Kini

IBM kaže da će okončati istraživački i razvojni rad u Kini

Američki kompjuterski gigant IBM potvrdio je u ponedeljak da će zatvoriti svoju istraživačku i razvojnu podružnicu u Kini.

Više zaposlenih izjavilo je AFP-u da su tokom kratkog sastanka sa američkim rukovodiocima u ponedeljak obavešteni da će kompanija otpustiti svoj istraživačko-razvojni tim u Kini i preseliti poslovanje u drugu zemlju.

Na pitanje o rezovima, portparol IBM-a je rekao za AFP: „IBM prilagođava svoje operacije po potrebi kako bi najbolje služio našim klijentima, a ove promene neće uticati na našu sposobnost da podržimo klijente širom (region) Velike Kine“.

Zaposleni su rekli da bi više od 1.000 radnih mesta u Kini moglo biti otpušteno i da nije jasno gde će kompanija premeštati svoje poslovanje.

„Danas je to upravo zvanično objavljeno“, rekao je jedan zaposleni, koji je odbio da kaže svoje ime.

Zaposleni, koji je rekao da je radio za IBM deset godina, rekao je da su „svi ostali relativno mirni… više liči na mirnu razvod“.

Firma posluje u Kini decenijama i zapošljava hiljade ljudi u zemlji.

Njegovi istraživački i razvojni timovi su smešteni u nekoliko gradova uključujući Peking, Šangaj i Dalian.

Članovi tih timova rekli su da im je tokom vikenda onemogućen pristup serveru kompanije.

Tenzije između SAD i Kine dovele su do toga da su brojne međunarodne kompanije ili otpuštale zaposlene ili neke od svojih kineskih operacija premještale na drugo mjesto.

Vall Street Journal je u maju izvestio da je tehnološki gigant Microsoft ove godine zatražio od stotina zaposlenih u Kini u svojim operacijama računarstva u oblaku i veštačke inteligencije da prebace iz zemlje.

Taj potez je motivisan sve većim nadzorom nad njenim prisustvom u Kini, navodi list.

Američke kompanije u Kini sve više se žale na ono što vide kao nepošteno poslovno okruženje, sa ograničenom zaštitom intelektualne svojine i preferencijalnim tretmanom koji se daje domaćim konkurentima.

Te strahove je prošle godine pojačao široki udar na američke konsultantske firme koje posluju u Kini.