Huaveijeva tajna postrojenja za poluprovodnike izazivaju zabrinutost usred američkih sankcija

Huaveijeva tajna postrojenja za poluprovodnike izazivaju zabrinutost usred američkih sankcija

U potezu koji bi mogao potencijalno pogoršati tenzije između Kine i Sjedinjenih Američkih Država, kompanija Huawei Technologies Co navodno gradi mrežu nepoznatih postrojenja za proizvodnju poluprovodnika širom Kine, sa ciljem da izbegne američke sankcije koje su ometale njen tehnološki napredak. Prema upozorenju koje je izdao udruženje za poluprovodnike sa sedištem u Vašingtonu, ovi tajni napori mogu biti način za kompaniju da zaobiđe američka ograničenja.

Bloomberg News je izvestio u utorak da je Huawei, kineski tehnološki div, tajno izgradio niz nepoznatih postrojenja za proizvodnju poluprovodnika u svojoj zemlji. Ovi tajni potezi dolaze nakon što je Huawei 2019. godine dodat na listu za kontrolu izvoza američkog Ministarstva trgovine zbog sigurnosnih briga, što je ozbiljno ograničilo njegov pristup američkoj opremi za proizvodnju čipova.

Udruženje za poluprovodnike, ugledni glasnik u polju poluprovodnika, podiglo je uzbunu u vezi sa postupcima Huaweija. Otkrilo je da se veruje da kompanija, koja je prošle godine proširila proizvodnju čipova, prima značajnu finansijsku podršku, procenjenu na 30 milijardi dolara, od strane kineske vlade. Ova finansijska podrška, u kombinaciji sa tajnim karakterom postrojenja za proizvodnju poluprovodnika, izaziva zabrinutost među stručnjacima u industriji.

Udruženje je dalje otkrilo da je Huawei ne samo kupio najmanje dve postojeće fabrike čipova, već da takođe gradi tri dodatna postrojenja. Zlokobna implikacija je da ova postrojenja mogu delovati pod imenima drugih kompanija, čime bi se Huaweiju omogućilo indirektno kupovanje američke opreme za proizvodnju čipova, čime bi zaobišao američka ograničenja.

Odnos između Huaveija i SAD-a već dugo je narušen optužbama za špijunažu i sigurnosne rizike. Međutim, Huawei snažno negira da predstavlja sigurnosnu pretnju i ističe da posluje nezavisno od kineske vlade. Optužbe su dovele do stavljanja kompanije na crnu listu za trgovinu u Sjedinjenim Američkim Državama, što je efikasno prekinulo veze sa brojnim dobavljačima i otežalo dobijanje ključnih dobara i tehnologije za njegove proizvode.

Ovo najnovije otkriće izaziva zabrinutost i pojačava tekuće tehnološko rivalstvo između ove dve globalne sile. Stručnjaci nagađaju da bi, ako Huawei uspe uspešno da zaobiđe američke sankcije, mogao dobiti prednost u tekućem takmičenju sa američkim tehnološkim kompanijama. Ova situacija zahteva pažljivu pažnju ne samo od strane vlada, već i od strane igrača u industriji koji su zabrinuti zbog fer konkurencije i sigurnosti.

Trenutno, kako Huawei, tako i Udruženje za poluprovodnike, suzdržali su se od komentara u vezi sa ovim pitanjem, ostavljajući mnoga pitanja bez odgovora. Sa globalnim implikacijama i potencijalnim posledicama, ova tema će verovatno nastaviti da privlači široku pažnju iz različitih uglova kako se bude razvijala.