SAD: Honda Motor, LG Energy grade fabriku baterija za EV

SAD: Honda Motor, LG Energy grade fabriku baterija za EV

TOKIO/VAŠINGTON – Japanska Honda Motor Co izgradiće novu fabriku litijum-jonskih baterija za električna vozila vrednu 4,4 milijarde dolara u Sjedinjenim Državama sa korejskim dobavljačem baterija LG Energy Solution Ltd, saopštile su dve kompanije u ponedeljak.

Proizvođači baterija nastoje da povećaju proizvodnju u SAD, gde bi se prelazak na električna vozila (EV) mogao povećati jer zemlja primenjuje strožiju regulativu i pooštrava uslove za poreske kredite.

Lokacija fabrike nije finalizovana, saopštile su kompanije, ali su dve osobe obaveštene o ovom pitanju potvrdile izveštaje da Honda ozbiljno razmatra Ohajo, gde se nalazi glavna Hondina fabrika u SAD.

Kompanije imaju za cilj godišnji proizvodni kapacitet od približno 40 GVh sa baterijama koje se isporučuju isključivo za Honda postrojenja u Severnoj Americi za napajanje Honda i Acura EV modela.

Očekuje se da će par osnovati zajedničko preduzeće pre izgradnje fabrike, sa početkom izgradnje planiranim za početak 2023. i masovnom proizvodnjom do kraja 2025. godine.

Guverner Ohaja Mike DeVine rekao je da njegova administracija sarađuje sa Hondom i LG-jem „kako bi osigurala da oni izaberu Ohajo za ovu novu fabriku električnih baterija“. Izvori informisani o tom pitanju rekli su da bi saopštenje o lokaciji moglo doći za nekoliko nedelja.

Vlada SAD sprovodi politiku osmišljenu da dovede više proizvodnje baterija i električnih vozila u zemlju.

Predsednik Džo Bajden potpisao je ovog meseca zakon o klimi, zdravstvu i porezima vredan 430 milijardi dolara kojim bi električna vozila sastavljena izvan Severne Amerike postala nepodobna za poreske kredite.

Zamenik nacionalnog savetnika za klimu Bele kuće Ali Zaidi pohvalio je Honda LG „ogromnu investiciju“ za koju je rekao da je katalizovana zakonima o klimi i infrastrukturi.

Američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm rekla je da administracija vraća „domaću proizvodnju baterija kako bi Amerikancima obezbedila dobro plaćene poslove koji će pokretati revoluciju električnih vozila“.

Kalifornija je prošle nedelje objavila plan koji zahteva da sva nova vozila koja se prodaju u državi do 2035. budu ili električni ili plug-in električni hibridi.

Dve kompanije su rekle da će ih kombinacija snažne lokalne proizvodnje električnih vozila i blagovremenog snabdevanja baterijama staviti u „najbolju poziciju da ciljaju brzo rastuće tržište električnih vozila u Severnoj Americi“.

LG Energy Solution, koji se uglavnom bavi razvojem materijala za litijum-jonske baterije i baterija sledeće generacije, takođe snabdeva EV baterije i potpisao je sporazume o zajedničkom ulaganju sa General Motors, Hiundai Motor Co i Stellantis.

U julu, Panasonic Energy Co, jedinica tehnološkog konglomerata Panasonic Holdings Corp i glavni dobavljač Tesla Inc, saopštila je da je odabrala Kanzas kao lokaciju za novu fabriku baterija sa ulaganjem do 4 milijarde dolara.

Ranije ove godine, Honda je postavila cilj da uvede 30 EV modela širom sveta i proizvodi oko 2 miliona EV godišnje do 2030.