Holandska avio-kompanija KLM otkriva „čvrste“ mere za smanjenje troškova

Holandska avio-kompanija KLM otkriva „čvrste“ mere za smanjenje troškova

Holandska avio-kompanija KLM u četvrtak je objavila sveobuhvatan paket „čvrstih“ mera za smanjenje troškova za koje se nada da će dovesti do povećanja operativnog profita od oko 450 miliona evra „u kratkom roku“.

Nije bilo konkretnog pomena o otpuštanju radnih mesta, ali je kompanija obećala da će „istražiti opcije za angažovanje spoljnih saradnika, oduzimanje ili ukidanje aktivnosti koje ne doprinose direktno operacijama leta“.

KLM je rekao da će preispitati i odložiti sve nove investicije, uključujući novo sedište i inženjerske zgrade.

Produktivnost rada bi trebalo da bude povećana za najmanje pet odsto do sledeće godine, putem automatizacije, mehanizacije i smanjenja izostanaka, kažu u firmi.

„Učinićemo sve što možemo da održimo našu mrežu i usluge za naše klijente i zaštitimo radna mesta u celoj našoj kompaniji“, rekao je izvršni direktor avio-kompanije Marjan Rintel u saopštenju.

„Ovo je bolno za svakog kolegu iz KLM-a, ali je neophodno i to mora da se uradi sada“, dodao je Rintel.

Prema poslednjem skupu rezultata, u kombinaciji sa partnerskom avio-kompanijom Air France, profit grupe u drugom kvartalu iznosio je 165 miliona evra, što je znatno ispod predviđanja.

Pad putničkog saobraćaja zbog Olimpijskih igara u Parizu ugrozio je prodaju karata, jer su turisti izbegavali francusku prestonicu tokom Igara.