Hyundai će ovog meseca pokrenuti fabriku u Džordžiji vrednu 5,5 milijardi dolara

Hyundai će ovog meseca pokrenuti fabriku u Džordžiji vrednu 5,5 milijardi dolara

Južnokorejska kompanija Hiundai Motor Co (005380.KS) saopštila je u petak da će ovog meseca pokrenuti tvornicu električnih vozila i baterija vredna 5,5 milijardi dolara u Sjedinjenim Državama.

Hiundai planira da počne komercijalnu proizvodnju u prvoj polovini 2025. sa godišnjim kapacitetom od 300.000 jedinica. Revolucionarni „metaplant“ Hiundai Grupe 25. oktobra u Savani, Džordžija, deo je „posvećenosti Hiundai grupe od 10 milijardi dolara do 2025. za podsticanje buduće mobilnosti u SAD, uključujući proizvodnju električnih vozila“, saopštila je kompanija.

Prelomni događaj dolazi usred besa Koreje i Evropske unije zbog američke politike poreza na električna vozila.

Zakon o smanjenju inflacije, koji je Bajden potpisao u avgustu, zahteva da električna vozila sastavljena u Severnoj Americi budu kvalifikovana za poreske kredite u Sjedinjenim Državama, ali je isključio Hiundai i njegovu filijalu Kia Corp (000270.KS) iz subvencija za električna vozila, jer oni još ne daju vozila tamo, zajedno sa velikim evropskim proizvođačima automobila.

Zakon je učinio da oko 70% električnih vozila odmah ne ispunjava uslove za poreske kredite do 7.500 dolara po vozilu.

Bajden je izrazio spremnost da nastavi razgovore sa Južnom Korejom o nedavnom zakonu SAD koji uskraćuje subvencije većini stranih proizvođača električnih vozila (EV), saopštila je Južna Koreja ranije ovog meseca.

Bajden je takođe više puta hvalio ulaganja velikih stranih proizvođača automobila u izgradnju električnih vozila i tvornica baterija u Sjedinjenim Državama, uključujući i najavu u utorak od strane Honda Motor (7267.T) i LG Energi (373220.KS) da će locirati 4,4 milijarde dolara fabrika baterija u Ohaju.

Bajden je to uverio u pismu južnokorejskom predsedniku Jun Suk-jeolu, koji je prošlog meseca zatražio pomoć od američkog predsednika da ublaži zabrinutost Seula da će nova američka pravila naštetiti južnokorejskim proizvođačima automobila, preneo je Rojters.

Kao rezultat avgustovskog zakona, samo oko 20 EV se kvalifikuje za subvencije prema novim pravilima, među kojima su modeli Ford Motor Co i BMW.