Skandal sa falsifikovanjem podataka glavobolja za Tojotu

Skandal sa falsifikovanjem podataka glavobolja za Tojotu

TOKIO – Sve veći skandal u japanskoj kompaniji Hino Motors oko falsifikovanja podataka o motoru postao je glavobolja koja neće nestati za matičnu Tojotu Motor Corp, što je dodatno otežano godine već komplikovano višestrukim zastojima proizvodnje, prenosi Rojters.

Hino, Tojotina jedinica za kamione i autobuse, saopštila je u ponedeljak da će obustaviti isporuke malih kamiona nakon što je istraga ministarstva saobraćaja otkrila da oko 76.000 njenih malih kamiona prodatih od 2019. nije bilo podvrgnuto potrebnom broju testova motora.

Mali kamioni se ne povlače jer ne krše standarde o emisiji izduvnih gasova, rekao je Hino, ali je sada skoro potpuno obustavio prodaju na domaćem tržištu. Oko 19.000 Tojotinih kamiona Dina i Toioace koristi Hino motor i takođe su bili pogođeni, rekla je Tojota.

Otkriće od ponedeljka bilo je najnoviji znak pogoršanja skandala za Hino otkako je prvi put objavio falsifikovanje podataka koji pogađa neke od njegovih većih kamiona u martu. Od tada se navodi da je falsifikovao podatke o nekim motorima još od 2003. godine, najmanje deceniju ranije nego što je prvobitno naznačeno. Sve u svemu, pogođeno je oko 640.000 vozila, što je više od pet puta više od broja koji je prvobitno otkriven.

Ovo pitanje je takođe bacilo pažnju na Tojotu, Hinovog 50,1% vlasnika, a neki analitičari postavljaju pitanje da li je roditelj trebalo da učini više da nadgleda standarde u manjoj kompaniji.

„Tojotina odgovornost je ozbiljna“, rekao je Seiji Sugiura, viši analitičar u Tokai Tokio Research Institute, dodajući da Tojota ima odgovornost za korporativnu kulturu u Hinu.

Hino je postao Tojotina podružnica 2001. godine i skoro svi predsednici od tada su bili oni koji su ranije radili za Tojotu.

Iako je Tojota uradila neophodne zadatke kao matična kompanija u smislu odobravanja važnih stvari i davanja saveta o upravljanju, nije mogla direktno da interveniše u Hinoovom menadžmentu, rekao je Tojotin direktor za komunikacije Jun Nagata.

„Ne verujem da smo bili u mogućnosti da intervenišemo“, rekao je Nagata, dodajući da će na Hinu biti da restrukturira kompaniju i zaštiti njen brend.

Akcije Hinoa oslabile su 5,9% tokom popodnevne trgovine u utorak.

Proizvođač automobila je rekao da iako je motor za male kamione trebalo da bude testiran najmanje dva puta na svakoj tački merenja, testiran je samo jednom na svakoj lokaciji.

Panel koji je naručila kompanija saopštio je u izveštaju ovog meseca da je Hino falsifikovao podatke o emisiji nekih motora od najmanje 2003. godine, ili više od decenije ranije nego što je ranije navedeno.

Hino je krivio korporativnu kulturu okrenutu unutra i neuspeh menadžmenta da se dovoljno angažuje sa radnicima što je dovelo do okruženja koje je dalo veći prioritet postizanju rasporeda i numeričkih ciljeva nego praćenju procesa.