Hiljade evropskih poslova u automobilskoj industriji u opasnosti

Hiljade evropskih poslova u automobilskoj industriji u opasnosti

Evropski proizvođači automobila se suočavaju s povećanim zatvaranjem fabrika usled potrebe da se prilagode tranziciji ka električnim vozilima (EV), dok se suočavaju sa izazovima usporenja potražnje i povećane konkurencije. Prema analizi Just Auto kompanije, gotovo trećina velikih fabrika putničkih automobila pet najvećih proizvođača – BMV, Mercedes-Benza, Stellantisa, Renaulta i VV – nije iskoristila svoje kapacitete u potpunosti prošle godine. Prodaja automobila u Evropi je navodno 3 miliona vozila ispod nivoa pre pandemije, što dovodi do neiskorišćenih kapaciteta fabrika i ugrožava hiljade radnih mesta.

Naglašeno je da bi eventualno gašenje fabrika dodatno uvelo zabrinutost zbog mogućeg produženog ekonomskog opadanja regiona, s obzirom na zaostajanje za ključnim konkurentima poput SAD-a i Kine. Matijas Šmit, nezavisni analitičar automobilske industrije, upozorava da će neki proizvodni pogoni morati biti zatvoreni, dok je VV najavio razmatranje zatvaranja fabrika u Nemačkoj zbog prelaska na alternativna goriva.

BMV je istakao da slaba potražnja u Kini predstavlja dodatnu pretnju za prodaju i profit kompanije. Poslednjih godina, pretnja zatvaranja fabrika u Evropi se pogoršala usled naglog rasta cena energije i nedostatka radne snage, što je rezultiralo povećanim troškovima proizvodnje.

Automobilska industrija čini preko 7% BDP-a EU i zapošljava više od 13 miliona ljudi, pa neuspeh u preokretanju trenutne situacije mogao bi imati značajan uticaj na ekonomiju regiona. Fabrike za montažu automobila igraju ključnu ulogu u lokalnim zajednicama, pružajući poslove ne samo u samim fabrikama, već i u mnogim povezanim industrijama, poput dobavljača delova i transportnih kompanija.

Zatvaranje fabrika se smatra poslednjim sredstvom u regionu gde sindikati i političari imaju snažan uticaj na korporativne odluke. Fabijan Brant, stručnjak za industriju u konsultantskoj kući Oliver Vajman, ističe da postoji veliki pritisak na konsolidaciju fabrika automobila u Evropi, te da će se neefikasne fabrike procenjivati, a neke će biti zatvorene radi održavanja konkurentnosti na tržištu.