Hidrovolt otvara fabriku za reciklažu baterija u Francuskoj

Hidrovolt otvara fabriku za reciklažu baterija u Francuskoj

Norveška kompanija za reciklažu baterija Hidrovolt saopštila je u utorak da će se proširiti na međunarodnom planu otvaranjem fabrike u Francuskoj, podstičući novo čvorište za proizvodnju baterija za električna vozila.

Objekat će biti otvoren u gradu Hordain u onome što postaje poznato kao Francuska dolina Batteri Vallei, pošto će se otvoriti četiri glavna proizvodna pogona baterija.

„Ovo je velika prekretnica za Hidrovolt“, rekao je izvršni direktor Ole-Kristen Enger u izjavi.

„Ulazak na francusko tržište će nam pomoći da zadržimo poziciju vodećeg evropskog reciklera električnih i industrijskih baterija“, dodao je on.

Zajedničko preduzeće između aluminijumskog giganta Norsk Hidro i švedskog proizvođača baterija Northvolt, Hidrovolt upravlja najvećim evropskim reciklažom polovnih ili neispravnih baterija za električne automobile.

Da bi električna vozila ostvarila svoj puni potencijal za smanjenje emisije ugljenika, važno je recikliranje baterija da bi se ponovo iskoristili vredni minerali koje sadrže.

Hidrovolt je u stanju da uzme korišćene baterije i pretvori ih u prah, ili „crnu masu“, sačinjenu od nikla, mangana, kobalta, litijuma i grafita koji se može ponovo koristiti za pravljenje novih baterija.

„Reciklaža obezbeđuje novu zalihu metala za baterije koji je poželjniji od sveže iskopanih materijala“, kažu iz kompanije.

Hidovolt kaže da može da povrati do 95 odsto metala iz korišćenih baterija za ponovnu upotrebu.

EU je postavila ciljeve za reciklažu, a žurba ka električnim vozilima stvorila je zabrinutost u vezi sa adekvatnim zalihama.

Nije naveden iznos investicije u francuski objekat.

Hidrovolt je saopštio da bi objekat, koji bi mogao da bude otvoren već sledeće godine, u početku služio kao sabirno mesto za pražnjenje i rastavljanje baterija, ali je pogodan za operacije reciklaže.

„Za nas je ključno da uspostavimo lokalno prisustvo širom Evrope kako bismo pomogli u izgradnji kružnog lanca vrednosti baterija“, rekao je Enger.

Hidrovolt očekuje da će evropska potražnja za baterijama rasti eksponencijalno kako se zemlje EU i Britanija kreću ka električnim vozilima.

Nekih 50 velikih fabrika električnih baterija, ili „gigafabrika“, najavljeno je poslednjih godina u Evropi, jer region nastoji da izbegne da postane u potpunosti zavisan od azijskih proizvođača u strateškoj industriji budućnosti.

U međuvremenu, Hidrovolt investitor Northvolt rekao je u utorak da će usporiti svoje međunarodne planove širenja i koncentrisati se na postojeću švedsku fabriku baterija u kojoj je povećanje išlo sporije nego što je planirano.

Kompanija ima projekat za gigafabriku u severnoj Nemačkoj vredan nekoliko milijardi evra i još jedan u Kanadi koji će koštati pet milijardi evra (5,4 milijarde dolara). Takođe ima planove za drugu švedsku fabriku.

„U trenutnoj situaciji, nastojimo da se više fokusiramo na srž našeg poslovanja“, rekao je izvršni direktor Peter Carlsson za poslovni dnevnik Dagens Industri.

„Da bismo napredovali u Nemačkoj i Montrealu, od suštinskog je značaja da Skelleftea bude matična fabrika na kojoj počiva plan“, dodao je on.

Očekuje se da će prva faza fabrike Skelleftea u severnoj Švedskoj dostići punu proizvodnju 2026. godine, za razliku od prvobitne 2023. godine, a s obzirom na to odlaganje, kompanija mora da preispita svoje planove, rekao je Karlson.

On je odbio da precizira novi razvojni kalendar, ali je najavio reviziju strategije u septembru.

Izvršni direktor je rekao da bi sve proizvodne linije Skelleftea trebalo da rade sledeće godine i da bi 2026. trebalo da dostigne punu proizvodnju i da budu profitabilne.

Automobilska industrija je nedavno pogođena sporijim rastom potražnje za električnim vozilima, kao i oštrijom konkurencijom, što je pogodilo projekte baterija.

„Bili smo malo previše agresivni u našem planu proširenja i to je ono što ponovo razmatramo“, rekao je Carlsson.