Gugl i Majkrosoft se ‘smanjuju’ kako recesija nazire

Gugl i Majkrosoft se ‘smanjuju’ kako recesija nazire

Gugl i Majkrosoft smanjuju broj novih radnika jer američka privreda pogođena inflacijom preti da uđe u punu recesiju. Izvršni direktor Google-a Sundar Pichai je u utorak u imejlu za osoblje najavio da će zapošljavanje usporiti do kraja godine, dok je Microsoft otpustio radnike u više odjela i kancelarija u ponedjeljak, iako je kompanija insistirala da će povećati broj zaposlenih u narednoj godini.

Pichai je u svom imejlu upućenom osoblju Google-a, kako navode mediji, posebno naveo pretnju ekonomske recesije, objašnjavajući da će se kompanija fokusirati na „inženjerske, tehničke i druge kritične uloge“ do kraja godine i do 2023. „neizvesne globalne ekonomske perspektive“. Pozvao je zaposlene da „budu više preduzetnički, rade sa većom hitnošću, oštrijim fokusom i više gladi nego što smo pokazali tokom sunčanih dana“, priznajući da „u nekim slučajevima to znači konsolidaciju tamo gde se investicije preklapaju i pojednostavljenje procesa. ”

Iako bi sama veličina Google matične kompanije Alphabet i sveprisutnost njenih proizvoda mogli da izgleda kao otporna na recesiju, nedavna ekspanzija u manje nego profitabilnim oblastima kao što su poslovanje sa pametnim telefonima, nosivi uređaji i automobili koji se samostalno voze možda je učinila kompaniju sa 164.000 ljudi ranjiviji na ono što je Pichai opisao kao „ekonomske prepreke“. Kompanija je takođe dodala 10.000 novih zaposlenih tokom drugog tromesečja, a više njih će doći u trećem kvartalu, prema rečima generalnog direktora.

U međuvremenu, Majkrosoft je pokušao da umanji značaj svojih otpuštanja, što je uticalo na manje od 1% kompanije od 180.000 ljudi, što je tipično za kalendarski period, a ne kao reakcija na predstojeću ekonomsku propast. „Kao i sve kompanije, mi redovno procenjujemo naše poslovne prioritete i u skladu sa tim vršimo strukturna prilagođavanja“, navodi kompanija u saopštenju poslatom e-poštom, obećavajući da će „ulagati u naše poslovanje i sveukupno povećati broj zaposlenih u narednoj godini“. Međutim, pored ovonedeljnih otpuštanja, kompanija je u maju smanjila zapošljavanje u svojim Vindovs i Office grupama.

Dve megakorporacije su daleko od jedinih industrijskih giganta koji seku masnoće pred nagomilavanjem ekonomskih oblaka. Meta, matična kompanija Fejsbuka, smanjila je svoje nove ciljeve zapošljavanja za 30%, a izvršni direktor Mark Zakerberg je navodno rekao zaposlenima da veliki društveni mediji pati od „jednog od najgorih pada [koji je video] u novijoj istoriji. ”

Od maja, rideshare kompanija Lift i društvena aplikacija Snap najavili su usporavanje zapošljavanja, dok Tesla ne samo da smanjuje zapošljavanje, već i otpušta 10% svojih zaposlenih koji primaju platu.

Inflacija u SAD je na vrhuncu od 40 godina, a raspoloženje potrošača je na dnu. Federalne rezerve su nastojale da obuzdaju odbegli rast cena podizanjem kamatnih stopa, što je rešenje koje, prema analitičarima, rizikuje da izazove sopstvenu recesiju pošto pozamašni dugovi koje nosi prosečni Amerikanac postaju neupravljivi.