Grčki farmeri bacaju proizvode ispred poljoprivrednog sajma i obećavaju da će eskalirati proteste

Grčki farmeri bacaju proizvode ispred poljoprivrednog sajma i obećavaju da će eskalirati proteste

Grčki farmeri iz Tesalije, regiona centralne Grčke, izrazili su svoje nezadovoljstvo bacanjem kestena i jabuka na pločnik ispred poljoprivrednog sajma u gradu Solunu. Obećali su da će nastaviti proteste i planiraju eskalaciju nakon sastanka zakazanog za utorak.

Protesti farmera su odgovor na inflaciju, inostranu konkurenciju i troškove borbe protiv klimatskih promena. Kostas Celas, lider federacije poljoprivrednika iz Tesalije, istakao je da premijer Kirijakos Micotakis nije adekvatno adresirao njihove probleme, ignorišući gubitke od Zajedničke poljoprivredne politike EU.

„Milioni evra koje nam premijer kaže da nam daje da smanjimo troškove proizvodnje su bagatela“, izjavio je Celas, ističući nezadovoljstvo farmera i potrebu za rešavanjem problema kako bi se sprečila emigracija iz zemlje.

Poljoprivrednici su odlučili da će se sastati u utorak i razmotriti dalje korake, uključujući moguće blokiranje autoputeva, nakon što su ismejali vladin predlog za sastanak sa premijerom Micotakisom, nazivajući ga „događajem za fotografisanje“.

Iako su farmeri iz Tesalije napustili protest nakon subotnjeg događaja, oni iz severne Grčke najavili su uklanjanje svojih traktora u nedelju, ali će podržati dalje akcije koje budu dogovorene.