Grčka: Oporavak turizma pomaže u smanjenju krize

Grčka: Oporavak turizma pomaže u smanjenju krize

ATINA – Grčka ima bolju letnju turističku sezonu nego što se očekivalo i ovogodišnji prihodi pomoći će da se ublaži uticaj rastućih cena energije na društvo, izjavio je u četvrtak portparol vlade Giannis Oikonomou, prenosi Rojters.

Turizam čini petinu grčke privrede i jedno od pet radnih mesta. Zvaničnici vlade i industrije predviđali su da bi ovogodišnji prihodi od vitalnog sektora mogli da dostignu 80% do 90% rekordno visokog nivoa zabeleženog u 2019. Neki zvaničnici se sada nadaju da bi ova godina mogla da obori taj rekord.

„Dok prolazimo kroz prve dane avgusta, možemo videti da turistički saobraćaj u našoj zemlji beleži snažan zamah, sa turističkim tokovima koji premašuju čak i najoptimističnije početne prognoze“, rekao je Oikonomu na redovnom brifingu.

„Prihodi od turizma omogućavaju državi da dalje podržava društvo koje je pogođeno krizama u energetici i drugde, i da nam da vredne rezerve pred nadolazeću zimu“, rekao je on.

Strani dolasci na aerodrome u zemlji dostigli su 3.481.000 u junu, što je 193 odsto više u odnosu na 1.190.000 dolazaka u junu prošle godine, i otprilike na istom nivou kao u junu 2019, rekao je Oikonomu.

On je rekao da se ove nedelje očekuje preko milion posetilaca u Atini, koja ima oko 4 miliona stanovnika.

Grčka, jedna od najpopularnijih letnjih destinacija u Evropi, privukla je rekordnih 32 miliona posetilaca u 2019. godini, donevši oko 18 milijardi evra prihoda.

Najgoru godinu u istoriji pretrpeo je 2020., kada je pandemija COVID-a dovela do zastoja u globalnim putovanjima, ali se sektor od tada oporavlja.

Grčka se, kao i mnoge zemlje Evropske unije, suočava sa naglim povećanjem računa za struju izazvano skokovitim cenama prirodnog gasa, pošto rat u Ukrajini i evropske sankcije Rusiji pojačavaju zabrinutost oko bezbednosti snabdevanja gasom.

Vlada je od septembra potrošila oko 7 milijardi evra na subvencije za struju i druge mere kako bi pomogla domaćinstvima, preduzećima i poljoprivrednicima da plate račune za struju i gas.