Goldman poboljšava izglede za potražnju nafte dok tržište ublažava pesimizam rasta

Goldman poboljšava izglede za potražnju nafte dok tržište ublažava pesimizam rasta

Goldman Sachs je u nedelju revidirao svoju prognozu globalne potražnje nafte za ovu godinu, držeći se svoje 12-mesečne projekcije cene Brent od 93 dolara po barelu, pošto su veće ostvarene zalihe neutralisale povećanje tražnje iz manje pesimističnih izgleda rasta.

Analitičari Goldmana procenjuju da se globalna potražnja za naftom popela na najviši nivo od 102,8 miliona barela dnevno (bpd) u julu i vide solidnu tražnju koja pokreće deficit od 1,8 miliona barela dnevno u drugoj polovini ove godine veći od očekivanog i 0,6 miliona barela dnevno deficit u 2024.

Smanjen rizik od recesije i snažan napor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da podigne cene podržavaju Goldmanov stav o višim cenama nafte i izglede za manju volatilnost, napisali su analitičari u napomeni.

Cijene nafte su se u ponedjeljak kretale blizu tromjesečnog maksimuma, i trebalo bi da zabilježe svoj najveći mjesečni rast u više od godinu dana zbog očekivanja da će Saudijska Arabija produžiti dobrovoljna smanjenja proizvodnje na septembar i pooštriti globalnu ponudu.

Saudijsko smanjenje snabdevanja vratilo je deficite, rekli su analitičari Goldmana, dodajući da vide da će saudijsko smanjenje od dodatnih 1 milion barela dnevno trajati do septembra i biti prepolovljeno od oktobra.

Banka Volstrit je poboljšala svoju procenu potražnje za naftom za oko 550.000 barela dnevno i predviđa povećanje ponude u 2023. za oko 175.000 barela dnevno.

Banka je zadržala svoju prognozu za Brent od 86 dolara po barelu za decembar 2023. i očekuje da će cene porasti na 93 dolara po barelu u drugom tromesečju sledeće godine kako se deficit u snabdevanju nastavi.

„Međutim, značajan porast rezervnih kapaciteta OPEK-a tokom prošle godine, povratak na rast međunarodnih projekata na moru i smanjenje troškova proizvodnje nafte u SAD ograničavaju rast cena“, navodi se u saopštenju.