GM preuzima udeo u australijskoj rudarskoj kompaniji

GM preuzima udeo u australijskoj rudarskoj kompaniji

VAŠINGTON – Kompanija General Motors saopštila je u utorak da će uložiti do 69 miliona dolara i preuzeti udeo u Kvinslend Pacifik Metals kako bi obezbedila novi izvor nikla i kobalta za baterije za upotrebu u vozilima američkih proizvođača automobila, prenosi Rojters.

GM je rekao da će ova investicija pomoći da se podrži podobnost električnih vozila za podsticaje potrošača u okviru novih poreskih kredita za čistu energiju u SAD. GM je rekao da se očekuje da će ruda nikla laterita biti prerađena korišćenjem novog, zaštićenog procesa koji pomaže u smanjenju otpada.

Prema zakonu usvojenom u avgustu, proizvođači automobila moraju nabavljati minerale za baterije iz zemalja sa sporazumima o slobodnoj trgovini kako bi se kvalifikovali za poreske olakšice za EV potrošača u SAD.

Investicija GM-a je da pomogne u razvoju njegovog predloženog projekta Tovnsville Energi Chemicals Hub (TECH) u Severnoj Australiji. Ruda nikla laterita visokog kvaliteta biće uvezena iz obližnje Nove Kaledonije, rekao je GM.

GM već ima obavezujuće sporazume koji obezbeđuju sve sirovine za baterije i podržavaju njegov cilj od 1 milion jedinica godišnjeg kapaciteta u Severnoj Americi do kraja 2025.

GM je rekao da se „nova saradnja zasniva na tim obavezama jer želimo da obezbedimo snabdevanje do kraja decenije, dok istovremeno pomažemo u nastavku širenja tržišta električnih vozila“.

Izvršni direktor Kueensland Pacific Metals-a Stiven Grokot rekao je da „GM-ovo ulaganje u našu kompaniju i povezano preuzimanje nas dovodi korak bliže ka izgradnji TECH projekta“.

U avgustu je GM rekao da unapred plaća Livent Corp-u 198 miliona dolara za zagarantovanu šestogodišnju nabavku litijuma, što je ugovor koji odražava rastuću zabrinutost autoindustrije zbog zaoštravanja tržišta metalnih baterija za električna vozila.

Plaćanje unapred gotovinom za garantovano snabdevanje metalom je neobično u rudarskoj industriji. Livent proizvodi litijum u Argentini i ima pogone za preradu u Sjedinjenim Državama.