GM nudi adaptere koji pomažu vlasnicima električnih vozila da pristupe Tesla punjačima

GM nudi adaptere koji pomažu vlasnicima električnih vozila da pristupe Tesla punjačima

General Motors sada nudi adaptere koji pomažu vlasnicima električnih vozila da pristupe Tesla punjačima.

Proizvođač automobila iz Detroita rekao je u sredu da otvara pristup za više od 17.800 Tesla superpunjača za svoje kupce, uz korišćenje NACS DC adaptera koji je odobrio GM. Kupci u Sjedinjenim Državama će moći da kupe adapter za 225 dolara preko mobilnih aplikacija marke GM vozila.

Korišćenjem Tesla Supercharger mreže, vlasnici GM EV vozila imaće pristup više od 231.800 javnih brzih punjača nivoa 2 i DC u Severnoj Americi.

„Omogućavanje pristupa još većem broju javno dostupnih brzih punjača predstavlja još jedan način na koji je GM fokusiran na dalje poboljšanje korisničkog iskustva i omogućavanje lakšeg prelaska na električnu energiju“, rekao je u izjavi Vade Sheffer, potpredsednik GM Energy-a.

Prošle godine Bela kuća je objavila da će Tesla neke od svojih stanica za punjenje staviti na raspolaganje svim električnim vozilima u SAD do kraja 2024. Plan je bio da najmanje 7.500 punjača iz Teslinog Supercharger i Destination Charger mreže bude dostupnim za vozila koja nisu Tesla do ove godine, saopštila je Bela kuća.

Plan za otvaranje najveće i najpouzdanije mreže za punjenje u zemlji za sve vozače je potencijalna promena u promociji upotrebe električnih vozila, što je ključna komponenta obećanja predsednika Džoa Bajdena u borbi protiv klimatskih promena. Bajden je postavio cilj da 50% prodaje novih automobila u SAD bude električno do 2030. godine, i obećao je da će instalirati 500.000 punjača širom Amerike i izgraditi mrežu stanica za brzo punjenje na 53.000 milja autoputeva od obale do obale.

GM je rekao da će odobreni NACS DC adapteri prvo biti dostupni kupcima iz SAD, a zatim i kanadskim kupcima kasnije ove godine.

Kompanija nije jedini proizvođač automobila koji je počeo da koristi Teslinu mrežu. U februaru je Ford najavio da bi njegovi vlasnici električnih vozila mogli da koriste veći deo Tesline mreže, sve dok koriste adapter koji je kompanija obezbedila besplatno i počeli da isporučuju u martu. Rivian je 2023. rekao da će se ove godine pridružiti Teslinoj mreži, a postojećim vozilima treba adapter. Kompanija je tada rekla da će vozila proizvedena 2025. godine i kasnije biti standardno opremljena Teslinim portom za punjenje.